Gradonačelnik u poseti Sankt Peterburgu

       

Sastanak gradonačelnika Novog Sada, Miloša Vučevića i šefa administracije Petrogradskog okruga Sankt Peterburga, Ivana Aleksandroviča Gromova održan je danas, 30. maja. Sastanku u Sankt Peterburgu prisustvovali su i članovi Кomiteta za spoljne poslove.

“U našem obostranom interesu, i Grada Novog Sada i administracije Petrogradskog okruga Sankt Peterburga, je da obnovimo i intenziviramo saradnju koja je formalizovana sporazumom iz 2005. godine, posebno u oblastima obrazovanja, zdravstva, kulture, digitalizacije i implementacije sistema pametan grad. Nesporno je da je srpsko – rusko prijateljstvo čvrsto utemeljeno, ali naš zadatak je da uvek idemo korak dalje”, poručio je danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, nakon sastanka sa šefom administracije Petrogradskog okruga Sankt Peterburga Ivanom Aleksandrovičem Gromovim.

Na sastanku je zaključeno da postoji mnogo zajedničkih tema na kojima će se insistirati u daljem razvoju bilateralne saradnje, ali i razmene iskustava, posebno kada je u pitanju funkcionisanje stambenih i komunalnih usluga, gradske infrastrukture i sistema reciklaže otpada, ali i rada softversko – hardverskog kompleksa “pametan grad”. Takođe, velika pažnja u daljoj saradnji biće usmerena i na sprovođenje zajedničkih projekata u oblasti kulturne razmene. Gradonačelnik Novog Sada predstavio je i projekat Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021. godine, u okviru kojeg će biti promovisane i kultura i tradicija slovenskih naroda. Održavanje kulturnih manifestacija za decu, kako bi se upoznali sa istorijom, kulturom i tradicijom dva grada, zatim, naučno – praktične konferencije za učenike, Festival nacionalnih kultura, Međunarodni omladinski festival muzičkih performansi i mjuzikla, kao i Petrogradski obrazovni forum, samo su neki od projekata koje će uskoro zajedno realizovati Grad Novi Sad i administracija Petrogradskog okruga Sankt Peterburga.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas je sa rukovodstvom Petrogradskog rejona, kao jednim od najznačajnijih istorijskih i kulturnih rejona u celoj Rusiji, ali i značajnim privrednim centrom, razgovarao i o perspektivama ekonomske saradnje, pogodnostima za investiranje u Novom Sadu, saradnji u IT sektoru koji ima veliki potencijal. Pored tradicionalno dobrih odnosa dva naroda, snažnih diplomatskih i političkih veza između Srbije i Ruske federacije, značajna karika u povezivanju Grada Novog Sada i Petrogradskog okruga Sankt Peterburga je jedan od najvećih energetskih sistema u Evropi, kompanija “NIS – Gaspromnjeft”.

Sastanku sa predstavnicima administracije Petrogradskog okruga Sankt Peterburga prisustvovao je i Vadim Valentinovič Smirnov, zamenik generalnog direktora za odnose sa državnim organima i korporativne komunikacije “Naftna industrija Srbije” a.d.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments