Foto: Printscreen
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je danas kanonizaciji bačkog episkopa Irineja Ćirića. Svoje impresije istakao je na svom Instagram profilu.

-Današnjim bogosluženjem započeta je kanonizacija velikog čoveka – bačkog episkopa Irineja Ćirića, čoveka koji je za vreme Drugog svetskog rata spasao skoro 3000 srpske dece i majki iz logoora blizu Budimpešte, a kome se nova komunistička vlast odužila tako što ga je kamenovala 1946. u Odžacima, od posledica čega je i preminuo. Podsećam da je porodica Ćirić bila čuvena karlovačka građanska porodica koja je našem rodu dala ministre i vladike, a sam Irinej je bio višestruko talentovani čovek, čuven po svom obrazovanju, ali i kao pisac, prevodilac i posebno slikar. Velika je sreća za sve nas i našu svetu Crkvu, što je upravo takav čovek ušao u rang svetih i postao naš novi zastupnik na nebu, čuvar i zaštitnik srpskog naroda. Nadam se da smo se ovim svetim činom, mi, potomci, barem donekle iskupili za greške generacija pre nas – istakao je gradonačelnik.

Đurić: Kanonizacijom episkopa Ćirića srpski narod mu odaje priznanje za sva plemenita dela i nepravdu koja mu je pričinjena

Zamenik gradonačelnika Milan Đurić prisustvovao je kanonizaciji bačkog episkopa Irineja Ćirića istakavši veličinu njegovog dela kako za Srpsku pravoslavu crkvu, tako i za ceo srpski narod.

-Današnjim liturgijskim sabranjem, u Sabornom hramu u Novom Sadu, izvršena je kanonizacija bačkog episkopa Irineja Ćirića. Bio je jedan od najznačajnijih arhijereja Srpske pravoslavne crkve, a ujedno i jedan od najtragičnijih.Na čelu Eparhije bačke je bio tokom Drugog svetskog rata, a za vreme rata je spasao blizu 3000 srpske dece i majki iz logora. Tragično je nastradao od posledica povreda koje je zadobio od strane komunističke vlasti, koja ga je kamenovala 1946. godine u Odžacima.Ovim činom, proglašenjem za svetog, srpski narod mu odaje priznanje za sva plemenita dela i iskupljuje se za nepravdu koja mu je pričinjena – istakao je Đurić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milan Đurić (@milandjuric77)

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments