Foto: Gradsko zelenilo

U Novom Sadu se od 2003. godine ambrozija organizovano suzbija sa javnih površina na gradskom području i u prigradskim naseljima. Poljoprivredni fakultet i Prirodno-matematički fakultet u saradnji sa Gradom Novim Sadom i JKP „Gradsko zelenilo“ Novi Sad, uspeli su da značajno smanje brojnost ambrozije na teritoriji Novog Sada

Velika količina polena pristiže na gradsko područje sa poljoprivrednih površina.

Programom održavanja javnih zelenih površina pod ambrozijom za 2021. godinu na teritoriji Grada Novog Sada ambrozija se uklanja sa ukupno 9.500.000 kvadratnih metara površine. Radovi na suzbijanju korovske biljke ambrozije se obavljaju mehaničkim putem koje podrazumeva košenje, sakupljanje, odvoz i deponovanje na površini od 8.842.000 kvadrata i hemijskim merama koje podrazumevaju upotrebu herbicida na površini od 658.000 kvadrata. Ovim putem se uklanja ambrozija u neposrednoj blizini deponije, gde je nemoguće prići mehaničkim putem, a i ne može negativno uticati na okruženje.

Foto: Gradsko zelenilo

Sredstva za realizaciju ovih radova obezbeđena su u Budžetu Grada u iznosu od
35.000.000 dinara.

Velika količina polena pristiže na gradsko područje sa poljoprivrednih površina. Posebno je bitno da se i poljoprivrednici uključe u akciju suzbijanja ove biljke, pre svega kontrolom
korova na obodima parcela i duž atarskih puteva, jer većina polena prisutnog u urbanim podrčjima potiče upravo sa poljoprivrednih površina, kažu iz Gradskog zelenila.

Na osnovu Uredbe o merama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozije koja je propisana u skladu sa Zakonom o zaštiti bilja, član 10, svaki vlasnik ili korisnik poljoprivrednog ili građevinskog zemljišta dužan je da ukloni ambroziju sa svoje parcele pod pretnjom novčane kazne.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Protiv ambrozije u septembru?
22/09/2021 12:00

Hahahaa…poljoprivrednici? A Gradsko Zelenilo u gradu: “trava misu do kolena, zabi do ramena”, ukljucujuci i ambroziju! Kad ih zovete da pokose, srede znaju tacno da kazu da nije njihova nadleznost, nemaju slobodne kapacitete i ostale gluposti. Ja bih uveo da mogu gradjani da odrade taj deo posla na kavnim povrsinama, slikaju pre/posle i da naplate od GZ dnevnicu, molim lepo! Grad je odgovoran i niko drugi!