Foto: mojnovisad.com

Izložba pod nazivom “Dijanina deca”, autorke Slađane Zarić, posvećena spasavanju srpske dece iz jasenovačkih logora, najvećoj akciji te vrste u Drugom svetskom ratu, otvorena je u sredu 8. avgusta, u Domu Vojske u Novom Sadu.

Novosađani će poput građana Beograda i Niša, gde je izložba prethodno prikazana, imati priliku da do 15. septembra pogledaju potresnu zbirku fotografija i kopija dokumenata o humanitarnoj akciji koju je organizovala Dijana Budisavljević (1891-1978) u vreme zloglasne NDH.

Ta heroina srpske istorije, danas gotovo zaboravljena, spasila je više od 7.500 srpskih mališana iz jasenovačkih logora smrti, podsetio je brigadni general Željko Petrović, komandant Prve brigade kopnene vojske.

“Ova izložba podseća nas na to da istoriju čine sudbine malih i nepoznatih ljudi, čija dela imaju odjeka u večnosti i bez kojih ne bi bilo ni nas”, rekao je general Petrović, otvarajući izložbu.

Na velikim panoima, postavljenim u sali Doma vojske, izložene su, između ostalog, zakonske odredbe NDH o rasnoj pripadnosti, zaštiti “arijevske krvi”, prelazu s jedne vere u drugu, kao i pozivi Srbima da se prijave ustaškim vlastima radi evidencije. Prezentovani su i delovi Dijanine kartoteke, koja sadrži čak i više od 12.000 imena spasene dece, od kojih je njih između 2.000 i 3.000 preminulo nakon spasavanja, zbog posledica života u logoru.

Izložba je otvorena radnim danima od devet do 15 časova.

Dijana je potomak austrijske imućne trgovačke familije Obekser, a bila je udata za hirurga srpskog porekla Julija Budisavljevića. U Zagrebu su živeli od 1919. godine.

Izvor: Novosti

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
L0RY
09/08/2018 10:37

Pogledajte dokumentarni film “Dijanina deca” na you tube. Neka se takva priča više ne ponovi. Dijani treba odati svaku čast i počast.