Policajci Policijske uprave Novi Sad Dalibor Gvozdenović (32) i Bojan Drinić (27) spasli su u ponedeljak, drugog dana Božića, život ženi koja je pokušala da izvrši samoubistvo u kanalu Dunav–Tisa–Dunav.

Naime, po prijemu dojave da žena, stara oko 45 godina, preti da će izvršiti samoubistvo na obali Kanala, policijski službenici Dalibor Gvozdenović i Bojan Drinić uputili su se na mesto gde, kako kažu, „žensko lice hoće da izvrši suicid”.

„Obilaskom nasipa kanala Dunav–Tisa–Dunav, između prevodnice i Klisanskog mosta primetili smo ženu koja je stajala pored vode, licem okrenutim u pravcu Kanala. Zaustavili smo vozilo, uperivši svetlo u njenom pravcu, izašli iz vozila i pokušali da uspostavimo komunikaciju s njom“, pričaju za „Dnevnik” ovi hrabri policajci, i dodaju da je, kada ih je videla, nesrećna žena počela da preti da će, ukoliko joj priđu, izvršiti samoubistvo.

Policijski službenik Dalibor Gvozdenović pojašnjava da se žena, videvši ih, verovatno uznemirila i uz pretnje počela postepeno da ulazi u vodu sve dublje i dublje.

„Na samom početku smo shvatili da je situacija veoma ozbiljna i odlučili da ostanemo kod službenog vozila. Narednih 15-20 minuta pokušavali smo da ostvarimo komunikaciju s njom i da steknemo njeno poverenje“, kaže Gvozdenović, i naglašava da su na sve načine želeli da dođu do saznanja šta je razlog želji da se ubije.

Bili su mišljenja da, ukoliko bi saznali razlog, lakše bi je odgovorili od dizanja ruke na sebe.

Nakon izvesnog vremena, žena je prestala da se osvrće i prati kretanje policajaca. Njen pogled je bio uperen u vodu. Dobrom psihološkom procenom, mladi policajci su se prećutno dogovorili da Drinić nastavi da komunicira s njom, dok će Gvozdenović prići s druge strane i pokušati da je otrgne od sigurne smrti.

Svestan sam bio da se svakog trenutka može okrenuti i da me primeti. Znao sam da bi tada skočila u vodu, ali nije bilo druge. Bila je u Kanalu nešto više od kolena“, prepričava svoju bojazan Dalibor Gvozdenović.

Drugi policajac Bojan Drinić je s obale sve to vreme pokušavao da je odgovori od samoubilačke namere. Ona je stalno ponavljala jedno te isto – da hoće da se ubije i da joj nije do života.

Dok se drama u reci i na obali odvijala, hrabri policajci su uspeli da dođu do saznanja da žena koja pokušava da se baci u kanal ima supruga, decu i unuke… Tada su odlučili da igraju na tu kartu.

Dok joj je Drinić s obale govorio da misli na decu, unučad i supruga, da ima zašto i za koga da živi, ma kakva je muka na suicid tera, Gvozdenović joj je bio sve bliži. Bili su svesni toga da je u takvim sitacijama važan bukvalno svaki sekund.

Bio sam spreman da, ukoliko krene da se baci u vodu, krenem i ja za njom… Kada sam joj prišao dovoljno blizu da mogu da je uhvatim za ruku, hvatam je i uz pomoć kolege Drinića, koji je brzo uleteo u vodu, izvukli smo je iz kanala“, prepričava dramatičnu situaciju Gvozdenović.

Kada su izvukli ženu na obalu, dvojica hrabrih policajaca pozvala su Hitnu pomoć, koja ju je odvezla na dalju dijagnostiku.

Kako smo nezvanično saznali od ljudi koji žive u blizini mesta gde se odvijala čitava drama, žena je imala neverovatnu sreću jer je tlo Kanala veoma klizavo i opasno, a osim toga, i voda je veoma hladna iako napolju nije bio minus. Takođe, kako kažu u komšiluku, ona je rekla ukućanima da ide da se ubije i izletela iz kuće. Šta je navelo tu ženu da pokuša da digne ruku na sebe na drugi dan Božića, praznika porodične radosti, ne znamo. Ono što znamo je da su dvojica mladih policajaca učinila junačko delo i spasla je sigurne smrti, ne mareći za svoje živote.

Autor: Dnevnik.rs  Foto: Dnevnik.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments