Foto: Ministarstvo omladine i sporta

U periodu od 23. do 26 juna, srpska prestonica ugostiće više od 850 takmičara iz 33 zemlje sveta, a povod je – Evropsko prvenstvo za juniore i seniore do 23 godine u kajak kanu sprintu. Domaćin prvenstva je Kajaški savez Srbije, a takmičenje se ogranizuje na regatnoj stazi Savskog jezera na Adi Ciganliji.

Kajakaši će se nadmetati u dve kategorije: juniori (uzrasta od 15 do 18 godina) i mlađi seniori (uzrasta od 19 do 23 godine), a srpska ekipa već ima reputaciju favorita i to nije bez razloga. Naime, 2017. godine, kada je Beograd poslednji put bio domaćin, reprezentacija je osvojila rekordnih devet medalja – najviše u istoriji kajaka.

Foto: Sport Klub

Predsednik kajakaškog Saveza Srbije Mirko Nišović rekao je za Pink.rs da se od ovog takmičenja očekuje dosta, posebno jer se čak po treći put organizuje u prestonici Srbije. On je dodao da je velika čast i zadovoljstvo to, što će Beograd posetiti veliki broj uspešnih sportista koji na velikim svetskim takmičenjima ostvaruju neverovatne uspehe.

– Žao mi je samo, što usled trenutne situacije u svetu, Rusija i Belorusija, koje zajedno broje preko 100 sportista neće moći da dođu. Oni su kod nas uvek dragi gosti – rekao je Nišović.

Govoreći o važnosti ovog sporta, predsednik Saveza navodi da je ovo idealna prilika da se vožnja kajakom i kanuom promovišu, kako bi klubovi širom Srbije dobili nove sportiste, i mlade naraštaje koji će krenuti koracicma sadašnjih sportista i reprezentativaca Srbije.

– Često idemo po školama u Srbiji, sa sobom nosimo Ergometre, kako bi deca mogla da steknu i stvore pravu sliku o kajaku. I dobra stvar je to, što uvek, posle promocije dobijemo novog polaznika zainteresovanog za ovaj sport – naveo je Nišović.

Kada su u pitanju očekivanja od naših sportista, Nišović ističe da se nada medaljama.

– Puno očekujemo od Zdjelara, ali on ima nesreću, jer se na ovom takmičenju neće takmičiti u sojoj disciplini. On će imati šansu da zablista posle takmičenja u Parizu, a to će biti aktielno tek 2025. godine. MOK stalno menja discipline. U Tokiju je bilo veslanje na 200 metara, a sada to nije slučaj – objasnio je Nišović.

– Ja sam najdalje mogao da dobacim do Neretve, Makarske ili Poreča, a oni dva puta idu u Tursku kako bi se pripremali. Tu je prisutna kompletna logistika kada su pripreme u pitanju – rekao je Nišović, pa se našalio:

– Idemo dotle da se plašimo da ih ne pokvarimo – dodao je Nišović.

Kako kaže, veliku zahvalnost duguje najpre Ministarstvu omladine i sporta, ministru Vanji Udovičiću, državi, i predsedniku Aleksandru Vučiću, bez čijeg ulaganja kajak ne bi mogao da opstane.

– Veliko hvala državi, i finansijama koje dobijamo od njih. Hvala i Adi Ciganliji, jer je zbog našeg takmičenja pomereno otvaranje kupališne sezone. Dali su nam veliko poverenje, i hvala im na tome – kaže Nišović.

pink.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments