Kreiranje predloga idejnog rešenja za preuređenje dela starog jezgra Novog Sada koje se obnavlja nakon 70 godina u fokusu je ovih dana u okviru “Otvorenog studija za arhitekturu i dizajn”.

Ovaj “format” nastao je sa idejom da na jednom mestu okupi stručnjake iz Novog Sada, studente master studija arhitekture sa Fakulteta tehničkih nauka da kroz saradnju sa švedskim arhitektom Johanom Kaselbrantom dođu do najboljeg rešenja za uređenje centralnog gradskog trga.

Koncept i ciljevi ove saradnje predstavljeni su danas u prostorijama Fondacije “Novi Sad 2021″.

Uređenje Trga slobode, Pozorišnog trga, Ulice kralja Aleksandra, ulice Modene, Njegoševe ulice, ulice Ilije Ognjanovića i drugih delova najužeg centra grada deo je projekta “Nova mesta” Fondacije “Novi Sad 2021″ koji ima za cilj da se povezivanjem i uključivanjem stručne javnosti pronađe najbolji model za budući izgled jednog od najznačajnijih delova Novog Sada.

Direktor Fondacije “Novi Sad 2021″ Nemanja Milenković ističe da je projekat “Nova mesta” jedinstven jer prvi put uključuje i građane i stručnu javnost u donošenje odluka. Uređenje centra grada, kao najveći od tri modela “Novih mesta” je najzahtevniji te je upravo to razlog da na projektu učestvuju svi važni akteri u arhitekturi i urbanizmu Novog Sada, dok se saradnjom sa jednim od najeminentnijih evropskih arhitekata Johanom Kaselbrantom projektu uređenja dodaje evropska dimenzija.

Procesom spajanja elemenata vrhunske skandinavske arhitekture i dizajna koje karakterišu jednostavnost, funkcionalnost, udobnost, moderan izgled koji prati svetske trendove, sa urbanističkim modelom najužeg centra vojvođanske prestonice stručnjaci iz domena arhitekture ponudiće Gradu projekat kao jedno od mogućih rešenja za uređenje glavnog gradskog trga kako bi centar grada Novog Sada bio izgrađen po meri i prema potrebama građana.

Arhitekta i osnivač poznate arhitektonske firme “Kanozi” Johan Kaselbrant stava je da moderna arhitektura utiče pozitivno na građane i na poboljšanje kvaliteta života u zajednici.

Pored studenata arhitekture, u projektu učestvuju i predstavnici Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, JP “Urbanizam” Zavoda za urbanizam Novi Sad, Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada, Društva arhitekata Novog Sada, kao i predstavnici nezavisne novosadske  arhitektonske scene. Idejno rešenje biće prezentovano uz inovativni pristup koji omogućavaju nove tehnologije poput virtuelne realnosti, kada će Novosađani dobiti priliku da se prvi put virtuelno sretnu sa budućim izgledom centra svog grada.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments