“Pravo na prvu šansu” za doktore nauka
Četvoro nezaposlenih doktora nauka sa Novosadskog univerziteta dobilo je radni angažman putem projekta “Pravo na prvu šansu” u realizaciji Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Pravo učešća imali su nezaposleni doktori nauka sa teritorije Vojvodine, a priliku da budu deo projekta imaju dve doktorke nauke sa Medicinskog i dve sa Filozosfkog fakulteta u Novom Sadu.

Ivana Vapa je doktorirala na Medicinskom fakultetu sa 33 godine. Takođe je specijalista farmacije i diplomirani farmaceut. Sve vreme školovanja i edukacije radila je i u praksi, ali sve ove godine njena najveća želja bila je da radi u nauci.

-Izuzetno sam srećna, jer mi se konačno ukazala prilika da zahvaljujući ovom projketu dobijem mogućnost da nastavim svoju edukaciju i naučno-istraživački rad na fakultetu. Smatram ovo jednim novim početkom u svom životu – istakla je Ivana za NS Uživo.

Jovana Kasaš je zvanje doktora nauka dobila u julu ove godine na Filozofskom fakultetu na odseku za istoriju, a i svoj poslovni angažman će nastaviti u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

– Osam godina sam volontirala na Filozofskom fakultetu ali nisam bila zaposlena. Jedino sam u Gimnaziji “Laza Kostić” koja je inače i moja gimnazija bila na zameni kao profesor istorije nekoliko meseci. Ovo mi je prvo pravo zaposlenje – rekla je Jovana Kasaš za naš portal.

Podaci Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuju da je samo u Novom Sadu trenutno nezaposleno 25 doktora nauka, a na nivou Vojvodine više od 30. Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost odlučio da naredne godine duplira sredstva za ovu namenu kako bi podstakli mlade koji su došli do poslednjeg stepena formalnog obrazovanja.

Sanja Kužet

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Amely
08/10/2021 18:44

Ovo je velika sramota za državu.