Instagram i Viber vrat opasnost po zdravlje, lekari upozoravaju, roditelji paniče, tinejdžeri ne odustaju od mobilnih telefona!

Instagram i Viber, koje tinejdžeri svakodnevno koriste i do 10 sati izazvaju ozbiljne deformitete vratne kičme i predstavljaju rizik po zdravlje. Pod uticajem svakodnevnog držanja pognute glave prema ekranu telefona dolazi do krivljenja vrata.

To dovodi do bolova u glavi, i vrtoglavica. Bolest se prvi put pojavila pre 10 godina, kada su australijski i američki stručnjaci utvrdili da kucanje SMS poruka, predstavlja ozbiljnu pretnju po zdravlje.

ANALGETICI NE DELUJU

Fizijatri i lekari, koji su sproveli istraživanje kojim je obuhvaćeno više od 15.000 mladih, ovaj novi sindrom nazvali su “text-neck”. SMS-vrat, danas aktuelni Instragram ili Viber vrat je iskrivljenje vratne kičme, u kom se pršljenovi koji treba da budu nagnuti ka leđima sve više iskrivljuju ka grudima, što prouzrukuje bolove u glavi i vrtoglavicu. Sve je više ljudi koj se žale na fantomski bol u vratu, glavi i leđima koji ne popušta ni pred najjačim analgeticima i postaje svakodnevica ovih mladih ljudi.

Zdrav vrat ima krivinu od 40 stepeni, Instragram ili Viber vrat ima krivinu manju za čak deset stepeni!

Zdrav vrat ima krivinu od 40 stepeni, Instragram ili Viber vrat ima krivinu manju za čak deset stepeni! Problem je vrlo ozbiljan i roditelji ne treba da olako shvate kada im se deca požale na ove simptome: ukočenost i bolovi vrata, ruku, ramena, migrena, žmarci i grčenje ruku

Prosečan tinejdžer dnevno provede bar 10 sati na Instagramu i Viberu, a godišnje čak 3.000 sati

Pretpostavlja se da prosečan tinejdžer dnevno provede bar 10 sati na Instagramu i Viberu. Godišnje provede čak 3.000 sati uz mobilni telefon kuckajući SMS poruke, šaljući tvitove, lajkujući postove i proveravajući svoje i tuđe Instatram i FB statuse.

Lekari smatraju da su mobilni telefoni korisne sprave ukoliko se upotrebljavaju pravilno. Svaka prekomerna upoterba dovodi do opasnosti po zdravlje. U australijskim istraživanjima je utvrđeno da je vrat savremenog čoveka evoluirao zbog mobilnih telefona tako što je prozveo dva nova ligamenta koji drže lobanju.

Fizijatri savetuju da se umesto saginjanja glave ka podu, telefon podigne u visinu očiju. Na taj način bi se smanjio rizik po zdravlje.

Saveti da se izbegne krivljenje vrata

  1. Ispravite vrat što više kada čitate i kucate poruke na telefonu
  2. Napravite pauzu na poslu, ustanite i prošetajte ispravljajući ramena
  3. Postoji aplikacija koja sija crveno kada telefon stoji pod opasnim uglom za vrat

K.Anđelić

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments