Svečanom akademijom u Srpskom narodnom pozorištu novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo obeležio je 80 godina uspešnog rada.

Svečanoj akademiji prisustvovali su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ministri Vlade Srbije, sekretari Pokrajinske Vlade kao i profesori, naučni radnici, i zaposleni u Institutu.

Nakon intoniranja himne Bože Pravde u izvođenju hora gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” i projekcije kratkog filma o Institutu, prisutnima se obratio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Grad Novi Sad svake godine omogućava Institutu za ratarstvo i povrtarstvo besplatno korišćenje preko 600 hektara poljoprivrednog državnog zemljišta. Očekujem da ćemo sa resornim ministarstvom dogovoriti da taj zakup bude dugoročan, kako bismo naše planove i strateško partnerstvo još jače učvrstili. Neki bi rekli iako je Novom Sadu kad ima Institut za ratarstvo i povrtarstvo, najveću naučnu instituciju u toj oblasti i lidera u stvaranju novih sorti i hibrida ratarskih i povrtarskih kultura. Ja bih dodao, “lako je Srbiji jer ima jednu takvu naučno – obrazovnu bazu, i brend kakav je NS seme, jedan od najboljih izvoznih proizvoda Srbije. S pravom ste proglašeni za instituciju od nacionalnog značaja. To samo potvrđuje koliko ste važni za razvoj nauke i poljoprivrede. Želim Vam da i dalje nižete uspehe, da svetom pronosite glas o svom gradu i našoj zemlji, i da uvek budete ispred ostalih, mladi i inovativni kada su ideje u pitanju, da budete lideri u proizvodnji sorti i semena, ali i u uvođenju savremenih tehnologija na vojvođanska polja”, istakao je gradonačelnik Vučević.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić naglasila je da je malo naučnih institucija koje mogu da sa pohvale dugom tradicijom, a istovremeno modernim poslovanjem, praćenjem svetskih trendova i velikim naučnim dostignućima koji su prepoznati u svetu. Prema njenim rečima upravo zato je Vlada Republike Srbije proglasila novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo za instituciju od nacionalnog značaja u maju ove godine.

“Smatram da je Institut pravi primer dobre saradnje nauke i privrede, i on u svom poslovanju na najbolji način objedinjuje nauku, tehnologiju, proizvodnju, obrazovanje i usluge. Višedecenijski rad, generacija i generacija naučnika Instituta, rezultirao je time da su sorte i hibridi koji su proizveli ljudi u Srbiji, prisutni u više od 30 država sveta i da su semenski proizvodi pod brendom NS seme naš prepoznatljiv izlazni proizvod. Naša zemlja ima sreću da u interesu njene poljoprivrede rade posvećeni stručnjaci okupljeni u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo kao i u drugim institutima i naučno-istraživačkim institucijama u oblasti poljoprivrede”, naglasila je predsednica Vlade RS Ana Brnabić.

“Jubilej Instituta za ratarastvo i povrtarstvo je za ponos i poštovanje, pre svega zbog svih onih koji su ovaj institut stvarali i razvijali, i koji to čine i danas, kao i zbog rezultata koje je on ostvario tokom osam decenija svog neprekidnog trajanja”, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i dodao da je posebnu ulogu u razvoju te ustanove imala neposredna veza sa poljoprivrednim proizvođačima, koji sorte i hibride Instituta gaje na svojim njivama.

Prisutne goste je pozdravila i direktorka Instituta dr Svetlana Balešević -Tubić koja je istakla dostignuća i značaj koji Institut ima u Srbiji, a i van granica naše zemlje.

“Do sada je u Institutu stvoreno preko 1200 sorti i hibrida, od čega je nešto više od 1000 registrovano i gaji se u inostranstvu. U otvorenoj konkurenciji na svetskom tržištu, Institutske sorte i hibridi su prisutni u više od 30 država, od Argentine, preko zemalja Evropske unije, Ukrajine, Rusije, do Kine i Indije. Sa ponosom želim da istaknem da imamo moćan naučni tim od preko 100 istraživača, od čega je 93 doktora nauka. Njima asistira preko 300 visokoobrazovanih, i radnika različitih profila, što je garancija kvaliteta svega što Institut nudi – semena, tehnologije, obrazovanja i usluga”, rekla je dr Svetlana Balešević –Tubić.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments