ISPITIVANJE: Kvalitet vode Dunava zadovoljavajuć, kupanje bezbedno

       

Rezultati ispitivanja hemijskog i mikrobiološkog statusa površinskih voda pokazuju da je Dunav zadovoljavajućeg kvaliteta za kupanje i rekreaciju, izuzev na mernom mestu Begečka jama.

Ovo je izjavila lekar specijalista higijene prof. dr Sanja Bijelović na konferenciji za novinare u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Ona je objasnila da se od 1. juna na Štrandu voda kontroliše svakodnevno, dok se na ostalim plažama, poput Oficirske i onih u Futogu i na Begečkoj jami, ispituje jednom nedeljno.

“Bez obzira na to što je Dunav odgovarajuće klase za kupanje, rezultati, nažalost, pokazuju da u njemu ima mikroorganizama, pokazatelja svežeg fekalnog zagađenja, ali u dozvoljenom broju” – kazala je dr Bijelović, i dodala da se zbog toga preporučuje građanima da se nakon kupanja u Dunavu obavezno tuširaju.

Voda na tuševima i slavinama na Štrandu je ispravna i priključena na novosadski vodovod tako da može bez problema da se koristi. Osim toga, voda za piće u domaćinstvima koja je poreklom iz gradskog vodovoda je u više od 98 odsto uzoraka zdravstveno ispravna i prema tome bezbedna  za upotrebu, jedino savetujemo da, pre nego što je popiju, ljudi puste da curi nekoliko minuta da bi bila sveža.

Rezultati kontrolisanja zdravstvene ispravnosti vode za piće pokazuju da je tokom jula uzorak iz javnog bunara „Snežna Marija” bio hemijski neispravan, dok je u vodi iz bunara na Ribarskom ostrvu, kod restorana, kao i u Ulici Jožefa Marčoka, evidentirana mikrobiološka neispravnost, zbog čega se ona ne preporučuje za upotrebu.

“Treba razlikovati vodu iz javnih bunara u odnosu na onu iz javnih česmi, koje su postavljene po parkovima, stanicama ili na drugim otvorenim prostorima i priključene na novosadski vodovod jer ta voda jeste ispravna za upotrebu” – naglasila je dr Sanja Bijelović, zaključivši da su, za razliku od njih, javni bunari pojedinačni vodni objekti o kojima građani informacije mogu pronaći na sajtu Instituta.

Izvor: Dnevnik.rs Foto: Filip Petronijevic

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments