Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić potpisali su sporazum o saradnji dva grada, koji predstavlja najviši pravni akt u Republici Srbiji koji reguliše odnose između lokalnih samouprava. Time su Novi Sad i Istočno Sarajevo zvanično postali gradovi-prijatelji.

Novi Sad i Istočno Sarajevo i pre zvaničnog potpisivanja saradnje, pokazali su međusobno podržavanje i prijateljstvo, a ovim aktom će ta saradnja u budućnosti biti nastavljena i još više naglašena, istakao je Vučević.

-Današnjim potpisom gospodina Ćosića i mene, Novi Sad je dobio dvanaestog grada-prijatelja. Ponosan sam što imamo još jedan grad iz Republike Srpske. Snažna je simbolika da se današnji potpis odvija u okviru tradicionalnih Dana Republike Srpske u Srbiji. Veoma brzo ćemo zajedničkim poduhvatima konkretizovati ovaj Sporazum, jer to nije samo slovo na papiru. Srbija finansira dosta projekata na teritoriji Istočnog Sarajeva, a investitori iz Novog Sada tamo realizuju projekte. Vojvođani često odlaze na Jahorinu, i ljudi su neraskidivo povezani prijateljskim i rodbinskim odnosima -naglasio je gradonačelnik.

Foto:nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je privilegija biti grad prijatelj Novog Sada, drugog po veličini grada u Srbiji, ”Srpske Atine” prestonice mladih i kulture.

– Istočno Sarajevo nastalo je 1993. godine, na delovima nekadašnjeg Sarajeva, a u njemu i Republika Srpska. Potpisivanje ovog Sporazuma je velika stvar za Republiku Srpsku, jer taj dokument će omogućiti da produbljujemo saradnju i da je institucionalno ojačamo. Imamo mnogo toga da naučimo od ove Gradske uprave i od Miloša Vučevića. Dobre stvari možemo napraviti posebno tamo gde je najteže, a to je privreda. Privreda Republike Srpske naslonjena je na privredu Republike Srbije i logično je da se to reflektuje na gradove. Iz ovog Sporazuma treba da proisteknu konkretni rezultati, te da naši građani osete benefite od ove saradnje – zaključio je gradonačelnik Ćosić.

Potpisani sporazum podrazumeva, pre svega, institucionalnu saradnju, zajedničke nastupe u realizaciji međunarodnih i prekograničnih projekata. Dalje, saradnja će biti ostvarena u oblastima privrede, poljoprivrede, turizma, sporta, kulture, obrazovanja i zaštite životne sredine.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments