Foto: facebook.com

Istraživački tim sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, na Međunarodnom kongresu posvećenom tehničkom pristupu zaštiti životne sredine TOP u Slovačkoj, dobio je drugu nagradu za progresivnu ideju.

Tema rada koji su istraživači prezentovali na Kongresu bila je Efekat koji arhitektonske odluke imaju na životnu sredinu.

Cilj ovog istraživanja jeste unapređenje životne sredine, smanjenje emisije štetnih gasova i čestica koji se stvaraju tokom građevinskog procesa, rekao je za Radio-televiziju Vojvodine istraživač-pripravnik sa FTN-a Miljan Šunjević.

U okviru istraživanja Miljan je osmislio model Adam, tj. model procene arhitektonskih odluka koji će arhitektama pre izvođenja radova pomoći da uvide da li njihove odluke štetno utiču na životnu sredinu.

Miljan je u izjavi za RTV naglasio da je u savremenom dobu veoma važno sprovoditi interdisciplinarna istraživanja i da je veoma ponosan na tim koji su činili istraživači i oblasti arhitekture, zaštite životne sredine i elektrotehnike

Mentorka ovog istraživačkog tima prof. dr Mirjana Vojinović Miloradov na kongresu je dobila nagradu za izuzetno plenarno predavanje.

Izvor: RTV

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments