Pijace su i danas jedna od najznačajnijih karika u lancu snabdevanja stanovništva svežim namirnicima, naročito domaćim povrćem i voćem.

Prodavci na pijacama, možda ne mogu da vam obezbede odloženo ili elektronsko plaćanje, ali mogu da vam obezbede sveže i kvalitetne prizvode.

Kako su za naš portal rekli prodavci na pijacama, Novosađani najviše kupuju voće. Od domaćih vrsta voća, u ponudi su jabuke i kruške, a u ovom periodu godine ipak preovladava južno voće. Za kilogram bana treba izdvojiti od 100 do 150 dinara, dok je limun od 100 do 250 dinara. Pijace ipak ističu vrednost domaćih proizvoda iz neposrednog okruženja, a za kilogram zelenih jabuka treba izdvojiti od 60 do 80 dinara, dok su kruške nešto skuplje.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupna vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Republici Srbiji u ovom periodu je bila 16,7 milijardi dinara, što je za oko 2,8 milijardi dinara manje u odnosu na 2019. godinu.

Na oko 400 registrovanih pijaca u Srbiji svoju robu, svakog dana, plasira oko 80 hiljada poljoprivrednih gazdinstava, proizvođača, zanatlija i trgovaca.

Kako je za naš portal rekli Ana Pataki iz JKP “Tržnice” u ovoj godini imaju manje iznajmljenih tezgi, kao i manji broj zakupaca lokala u sklopu pijace.

Pitali smo zakupce tezgi da li je pandemija korona virusa ostavila traga u prometu robe i šta to naši sugrađani najviše kupuju?

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели NS Uživo (@nsuzivo.rs)

Autor: N.S.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments