ISTRAŽUJEMO: Zašto posle svake kiše u Novom Sadu nastaje saobraćajni kolaps?

       

Svedoci smo da se svaki put kada padne kiša, u Novom Sadu stvaraju saobraćajni čepovi i da dolazi do povećanog broja udesa.

Ovaj fenomen može se objasniti time da tada veći broj sugrađana koristi svoje automobile te da su depresivni zbog kiše. Mora se uzeti u obzir i da je pri mokrom kolovozu zaustavni put mnogo duži, posebno ako se na putu nalaze mrlje od ulja, goriva i drugih materija koje cure iz vozila.

Neiskusni vozači koji ne voze često mogu stvoriti probleme jer ne znaju da se snađu u datim situacijama, a manjak tolerancije od strane iskusnijih vozača stvara dodatni problem.

Pešaci u žurbi bežeći od kiše često pretrčavaju put na neobeleženim mestima što u nekim slučajevima može dovesti do obaranja, a ponekad nažalost i do kobnog ishoda.

Iako su udesi koji se dese po kiši najčešće, žargonski rečeno “kvrckanja” i lančani udesi, ipak može doći i do težih nesreća,a najranjiviji su pešaci i bicklisti.

Akvaplaning efekat je veoma opasan

Jedna od stvari na koju vozači ne računaju i uzimaju je zdravo za gotovo, je akvaplaning ili hidroplaning efekat.

Akvaplaning je pojava koja se događa kada se voda na putu skuplja ispod guma brže nego što može da bude odvedena. Svako ko se u vožnji suočio sa akvaplaningom, zna koliku opasnost on može da predstavlja.

Automobil tada gubi upravljivost, a kolovoz postaje klizav poput zaleđenog puta. Međutim, mnogi vozači, naročito oni neiskusniji nisu svesni ove opasnosti.

Ostaje nam samo da apelujemo na vozače da više pažnje obrate na druge vozače i da budu tolerantiji prema manje iskusnim vozačima.

Nervoza samo može dovesti do kontra efekta, a tada nastaju incidenti u saobraćaju poput ovog

Autor: nsuzivo.rs

6 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
dax
25/09/2018 13:12

Zato sto se apsolutnim moronima dele saobracajne, da ne spominjem razloge.

Dok sam polagao videh gospodju u stiklama kako seda u mercedesa odredjene auto skole i pokusava na poligonu da se snadje (pritom zamalo udarivsi automobil druge autoskole) dok ‘instruktor’ i ‘cika milicajac’ komentarisu ‘nesto’.

Pri zavrsetku je gospodja skakala od srece jer je polozila.

eto zato nastane kolaps.

Miki
25/09/2018 13:45

Kakva tolerancija njih treba za ruke prevesti putem… Em nema biciklista em nema motorciklista a oni ko magarad u magli neznaju kuda ce nije depresija vec debilnost… Misle da ako su im stakla pokisla da netreba gledati kroz njih vec samo kud brisac obrise

Komšija
25/09/2018 14:24

Generalno, ljudi u NS ne znaju da voze! Najviše nereća se dešava na velikim raskrsnicama koje su potpuno regulisane semaforima!

saller.ns
25/09/2018 17:37
Reply to  Komšija

Novosađani znaju da voze,ali ovi promrzli sremci se odma pogube.

nebo
25/09/2018 15:42

Ovaj celavi kada bi mi zavirio tako u auto mislim da se ne bi dobro proveo…

Sale
25/09/2018 16:02

Upravo kao sto kaze Dax, moroni voze kola, ko sve danas ima vozacku to je strasno. Bukvalno svaki put kad je i kisica neka nastane kolaps u gradu, a da ne pricam o nekom vecem pljusku. Ne znam da li instruktori obucavaju polaznike po kisi, mislim da se tu apsolutno ne vodi racuna o tome.