Povodom obeležavanja 125 godina od rođenja Kornela Sentelekija pesnika, proznog pisca, estetičara i književnog prevodioca, Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki i Rukopisnog odeljenja Matice srpske.

Postavka, koju čini izbor dela Kornela Sentelekija i literature o njemu, može se pogledati od 31. avgusta do 27. septembra, u javnom katalogu Biblioteke. Autori izložbe su Peter Hajnerman i Marina Šmudla, urednik Selimir Radulović.

Kornel Senteleki rođen je 1893. godine u Pečuju. Gimnaziju je završio u Somboru, a studije medicine u Budimpešti gde je kao saradnik književnog časopisa počeo da piše i objavljuje pesme, recenzije, priče. U Sombor se vraća 1920. godine i počinje da radi kao lekar u Sivcu, ali nastavlja da objavljuje pesme, muzičke i pozorišne prikaze. U godinama koje slede Senteleki postaje veliki putnik, a svoja iskustva sa putovanja prenosi u putopisima koje objavljuje.

Na mađarski jezik prevodi dela Veljka Petrovića, Ive Andrića, Miroslava Krleže, Borisava Stankovića, Todora Manojlovića, Žarka Vasiljevića.

Sentelekijeva dela na srpski jezik prevodili su Mladen Leskovac, Danilo Kiš, Judita Šalgo, Sava Babić. U čast Sentelekijevog književnog rada u Sivcu se svake godine organizuje manifestacija Sentelekijevi dani, na kojoj se dodeljuje književna nagrada Kornel Senteleki i nagrada Bazsalikom istaknutim prevodiocima sa mađarskog jezika na srpski i obrnuto.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments