Od početka godine na području Južnobačkog okruga izgorela su čak 152 vozila.

Sa povećanim brojem vozila na ulicama našeg grada dolazi i do povećanog broja požara na istima. Komadant Vatrogasne brigade Novi Sad Stojan Milovac preporučuje korišćenje aparata za gašenje požara, a šta još kaže na ovu temu saznajte u nastavku teksta.

– Bez obzira što Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima ne obavezuje vlasnike automobila da u vozilu imaju aparat za gašenje početnog požara, mi uvek kažemo da je aparat važan bezbednosni element i savetujemo da u svakom vozilu bude aparat za gašenje početnog požara – rekao je Milovac.

On dodaje da se broj automobila stalno povećava pa se time povećava i mogućnost da do požara dođe. Bez obzira na to što zakon ne nalaže da su PP aparati obavezni u putničkim vozilima, naš sagovornik smatra da svako vozilo treba da ih poseduje, ali i da se aparati moraju servisirati na svakih 6 meseci, kako bismo bili sigurni u njihovu ispravnost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)


– Što se tiče izbora vrste i tipa aparata za gašenje požara, naša preporuka je da to budu aparati tipa „S“ od 1, 2 i 3 kg, koji su pod stalnim pritiskom. Naravno što je veći aparat i šanse da se požar ugasi u početnoj fazi su veće. – Poručuje Milovac

Šta uraditi ako je požar u razbuktaloj fazi?

– Ne treba dozvoliti da se požar razvije i da od početnog požara pređe u požar u razbuktaloj fazi. Upravo zbog toga i savetujemo da je potrebno da u vozilima postoje aparati za gašenje požara kako bi mogli odmah da reagujemo i ugasimo požar dok je još u početnoj fazi – Rekao je naš sagovornik.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)

Dodaje da ako do većeg požara dođe, tada aparat ne može da pomogne i da je velika mogućnost da dođe do povreda onog ko pokušava da ugasi požar.

Šta o požarima vozilima kažu autoelektričari

Bojan Kosanović iz servisa Garage 1327 rekao je za naš portal da je veoma bitno izbegavati samovoljne popravke i da za sve treba angažovati stručna i ovlašćena lica.

Novije generacije automobila poseduju takozvane DPF filtere koji se moraju redovno održavati, a slučaju uklanjanja ovog filtera od strane nestručnog lica može doći pregrejavanja izduvnog sistema i do zapaljenja vozila, jer gasovi dostižu temperaturu do 700-800 stepeni. To se najčeće dešava na otvorenim putevima. Vozila koja idu na plinski sistem takođe se moraju održavati.

Oba naša sagovornika slažu se da je redovan servis i održavanje vozila najbitnije za  sprečavanje izbijanja požara na vozilima.

Autor: Nikola Bilić

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments