Izgradiće se 276 stambenih jedinica u Veterniku i 152 u Futogu.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno je sa predsednikom Komisije za rešavanje stambenih pitanja izbeglih lica Žarkom Mićinim i komesarom Vladimirom Cucićem iz Komesarijata za izbeglice i migarcije, prisustvovao konferenciji za novinare povodom realizacije projekta izgradnje stanova u Veterniku i Futogu za izbegla lica.

Naime, u cilju stambenog zbrinjavanja tih lica Grad je obezbedio lokacije na kojima će se sredstvima donatora, Banke za razvoj saveta Evrope i putem Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije i Jedinice za upravljanje projektima, a kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja, izgraditi 276 stambenih jedinica u Veterniku i 152 stambene jedinice u Futogu.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja

RSP je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu.

Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi. Regionalni stambeni program Republike Srbije vredan je 330 miliona evra. Taj program za sve četiri zemlje vredan je 584 miliona evra i finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.

Izgradnjom 276 stambenih jedinica u Veterniku i 152 stambene jedinice u Futogu kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja, Grad Novi Sad će postati nosilac jednog od najvećih projekata stambenog zbrinjavanja izbeglih lica u regionu.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments