Izložba crteža “Virtuelni svet arhitekte”

       

Izložba crteža “Virtuelni svet arhitekte” Slobodana Maldinija biće otvorena u utorak, 3. jula u 19 časova u Klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Izložba će trajati do 13. jula.

Izložba “Virtuelni svet arhitekte“ u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada i “Srpskog Art centra“ iz Novog Sada je višedecenijski projekat Slobodana Maldinija tokom kog je sakupljao crteže, skice i krokije koje su za njega izradili svetski poznati arhitekti i likovni umetnici. Prve skice dobio je na poklon davne 1977. godine za vreme studijskog boravka u Italiji, a kolekciju je značajno proširio crtežima učesnika na Pariskom bijenalu 1985. godine na kom je i sam učestvovao, kao i crtežima velikana srpske arhitekture s kojima je zajednički izlagao na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Svoju kolekciju upotpunjavao je na kratkim, ponekad slučajnim susretima sa poznatim stvaraocima, koji bi mu tom prilikom posvetili svoj kroki. Danas se u njoj nalaze crteži velikana postmoderne arhitekture u svetu kao što su: Aldo Rosi, Hans Holajn, ikone savremene umetnosti Kita Heringa i poznatih srpskih arhitekata, među kojima su Aleksandar Deroko i Bogdan Bogdanović. Nakon punih četrdeset godina od rađanja ideje o stvaranju “Zbirke virtuelnih dela“ velikana svetske umetnosti, Maldini je po prvi put predstavlja u Kulturnom centru Novog Sada.

Slobodan Maldini rođen je 1956. godine. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1980. godine. Pohađao je specijalističke i postdiplomske studije u Srbiji i Italiji. Tokom 1977. godine specijalizuje arhitekturu italijanske renesanse u Vičenci u Italiji. Član je grupe MEČ od 1981. godine i ULUPUDS-a od 1984. Dobitnik je brojnih nagrada

Na otvaranju izložbe, Maldini će prisutnima pokloniti svoje originalne autorske skice.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments