U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u subotu, 24. februara u 11 časova biće otvorena završna izložba dečjih radova  ’’Svestrani umetnik Jefto Perić’’. Radovi su nastali kao rezultat istoimenog programa organizovanog povodom obeležavanja pola veka od smrti umetnika. Ovim projektom nastavljena je  dugogodišnja saradnja muzeja i Predškolske ustanove ”Radosno detinjstvo” Novi Sad.

Tokom trajanja izložbe (24. februar – 1. april 2018), pored edukacije za vaspitače Predškolske ustanove, biće održan i osmomartovski program Mami na dar, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena. Posete dece i mama  muzeju, u kojima deca preuzimaju ulogu kustosa i vodiča kroz stalnu postavku Spomen-zbirke i postavku izložbe njihovih radova, uvek izazivaju posebno interesovanje kod najmlađih.

Ovogodišnji projekat Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i PU ’’Radosno detinjstvo’’ počeo je  vanmuzejskom radionicom Kustos u vrtiću, koja je prilagođena potrebama starosnih grupa od 4 do 7 godina. Nakon druženja sa kustosom i upoznavanja sa temom, zainteresovana deca dolazila su u muzej i susretala se sa delima o kojima se prethodno razgovaralo u vrtiću.

U praktičnom delu radionice omogućeno im je zatim da se oprobaju u različitim likovnim tehnikama (koristeći voštane, drvene, tempere ili vodene boje, grafitne olovke itd). Kao i prethodnih godina, završna izložba prikazaće rezultate ovih istaživanja, a publika će moći da pogleda radove svih učesnika, iz devet vrtića Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“, Novi Sad: Kolibri, Detelina s četiri lista, Čigra, Kalimero, Guliver, Lane, Palčica, Dunavski cvet i Veverica.

Kroz priču i igru predstavljen je specifičan slikarski postupak Jefte Perića, kojeg se umetnik pridržavao do kraja karijere, kao motiv ovogodišnjeg ciklusa kreativnih radionica. Na primeru tri Perićeva dela iz kolekcije njegovog prijatelja Pavla Beljanskog i dokumentacije o umetniku iz fonda ovog muzeja, učesnicima je zahvaljujući interaktivnom pristupu temi na zanimljiv način ukazano na različita interesovanja i priče iz njegovog života.

Program je realizovan zahvaljujući saradnji višeg kustosa Milice Orlović Čobanov iz Spomen-zbirke, likovnih pedagoga „Radosnog detinjstva“ Novi Sad – Jelene Tišma, Dragana Jajića i Bojana Stankova i vaspitača te predškolske ustanove.

 

autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments