Izložba “Deset reči“ i pred novosadskom publikom

       

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević danas, 17. aprila, svečanim presecanjem vrpce zvanično je otvorila izložbu “Deset reči“, koja će se u narednih nekoliko nedelja naći pred novosadskom publikom, a reč je o 30 savremenih italijanskih dizajnerskih radova, postavljenih u centralnoj zgradi DDOR osiguranja u Novom Sadu.

“U godini obeležavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije, velika je čast i zadovoljstvo pozdraviti otvaranje i izložbe Deset reči, koja je jedna u nizu manifestacija između naše dve zemlje“, rekla je sekretar Milošević i podsetila da Pokrajinska vlada ima niz sporazuma o saradnji sa brojnim italijanskim regijama, što je dokaz i potvrda da ćemo sa tom saradnjom i nastaviti.

Podsetiću samo i da je naš nacionalni teatar Srpsko narodno pozorište, istakla je Miloševićeva dovelo za šefa dirigenta Opere italijanskog maestra Đanluku Marčana, a izložba pred nama je prikaz sjajnih dizajnerskih radova, koja nadograđuje i ovako bogatu italijansku kulturu, njeno kulturno i industrijsko nasleđe i ovo je još jedna manifestacija u nizu mnogih drugih, koja će obogatiti kulturne sadržaje ovog grada i šire, tako da sa ponosom dočekamo 2021. godinu, kada ćemo na dostojan način obeležiti titulu Novog sada, kao Evropsku prestonicu kulture.

U ime Grada Novog Sada pozdravne reči uputio je pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Petrović, koji je naglasio da su skoro vek i po dobrih diplomatskih odnosa, nadograđeni i sa deset godina od uspostavljanja strateškog partnerstva između Rima i Beograda, a Novi Sad više od 50 godina za grad – pobratim ima, između ostalih, italijanski grad Modenu i taj kontinuitet u saradnji nam je doneo i izložbu ovog sjajnog italijanskog dizajna.

Ambasada Italije u Srbiji je, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu i Italijanskom privrednom komorom, ustanovila kalendar kulturnih događaja i inicijativu za ekonomsku promociju koji će tokom godine biti organizovani širom Srbije, istakao je prvi sekretar ambasade Italije u Republici Srbiji Matijas Klaivaz.

Đorđo Ambrođo Markeđani, predsednik izvršnog odbora DDOR osiguranje je rekao da u sklopu programa saradnje je i ova izložba, koja je nedavno bila postavljena i u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu i time je održana inauguracija trećeg po redu “Dana italijanskog dizajna”, na temu “Dizajn i grad budućnosti”.

On je dodao da italijanski dizajn i arhitektura predstavljaju sponu između sveta umetnosti, industrije i privrede i simbol izuzetnosti i najboljeg što iz Italije dolazi,a ova izložba će nakon postavke u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, biti izložena i u Subotici i Somboru.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments