Izložba “Fotograf u carstvu prirode” biće otvorena u sredu, 12. decembra u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, Radnička 20a. Кomesar izložbe je dr Boris Ivančević, muzejski savetnik.

Ulaz na izložbu je besplatan. Izložba će biti otvorena do kraja januara.
Tim povodom Prirodnjački muzej u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu izlaže jedan deo poklonjenog materijala pod naslovom “Fotograf u carstvu Prirode”. Slike na izložbi su samo deo zbirke od više stotina fotografija i dijapozitiva snimljenih u Srbiji i okolnim zemljama tokom višedecenijske karijere.

Na izložbi će biti izložene fotografije prirode formata 60 x 42 cm urađenih prema principima Epson Digigraphie procesa koji postavlja standard u arhiviranju, sa pratećim potrebnim sertifikatom koji svedoči da su fotografije izrađene uz poštovanje rigoroznih muzeoloških arhivnih standarda. To podrazumeva nepromenjenu trajnost više stotina godina. Ovakav kvalitet je obavezujući za muzejsko arhiviranje fotografija u boji.

Milan Živković je jedan od prvih fotografa u svetu koji je dobio ovaj sertifikat. Prirodnjačke fotografije imaju ozbiljnu naučnu vrednost, jer su na njima zabeležene informacije o lokacijama i vremenu snimanja i dokumentovani brojni podaci o prirodi Srbije. Zbog svojih estetskih vrednosti i kompozicije, zamućena je linija između dokumenta i umetnosti, i one dodatno svedoče o harmoniji koju nalazimo u prirodi.

Suptilni detalji zabeleženi makro-objektivima, neobični uglovi, ili dramatični i bolni prizori uništavanja pokreću emocije i svest o lepoti i krhkosti prirode čiji smo deo. Osim toga, u Muzej donose i nešto sasvim posebno. Fotografije su jedini način da se u depoe prenese celovitost ekosistema, predela i međusobnih odnosa u prirodi, koja se nikako ne može sagledati iz pojedinačnih eksponata koji čine najveći deo prirodnjačkih zbirki.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments