Izložba “Ja je neko drugi” od danas u Likovnom salonu KCNS

       

U okviru festivala Dunavski dijalozi pod nazivom “Dunav +  danas, 16. septembra u 18 časova, u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada biće otvorena izložba “Ja je neko drugi“, Gordane Kuč iz Crne Gore. Izložba će trajati do 24. septembra.

Dunav + je deo Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi, u kome učestvuju umetnci podunavskog makro regiona. Ove godine u okviru ovog programa predstavljaju se umetnici iz Crne Gora, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

“Umetnica Gordana Kuč u seriji radova ‘Ja je neko drugi’ preispituje pojam identiteta. Na čistim belim platnima rasteže crne mrežaste čarape stvarajući, zaključuje se na prvi pogled, geometrijske oblike – krug, kupu, valjak… To su delovi tela, naš jedini vidljiv i opipljiv deo identiteta, onaj u koji ne sumnjamo, koji dobro poznajemo. To su često oni delovi koji nas definišu kao pripadnike pola (linija ženskog boka i struka, grudi, intimne zone), ali i oni detalji koji su samo naši (ožiljci i rane). Bela boja simbol je božanskog, čistog, neukaljanog, nevinog. Tabula raza na kojoj posle život piše… Crna boja predstavlja zemaljsko i podzemno, demonsko. Simboli dobrog i zlog egzistiraju samo jedno naspram drugog, u suprotnom gube smisao. U svakom od nas se vodi bitka između Erosa i Tanatosa, želje za životom i želje za autodestrukcijom… Gordana Kuč je na crnogorskoj likovnoj sceni prepoznata kao umetnica koja o aktuelnim ili univerzalnim pitanjima uvek promišlja kroz jedinstven i po mnogo čemu neobičan način. Birajući nekonvencionalne tehnike, a zatim ih i kombinujući, publiku uvek iznenadi, zainteresuje, i što je najvažnije – zapita. Njena umetnost nije angažovana, ali jeste tiha voda koja roni bregove u nama. Danas stojimo pred slikama – objektima, promišljajući o fundamentalnom pitanju – ko sam to ja? I ono još važnije: ko smo mi kada skinemo mrežaste čarape?…“ (Anja Marković, istoričarka umetnosti i kustoskinja)

Gordana Kuč (Berane, Crna Gora, 1970)

Slikarstvo je diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti na Cetinju 1993. godine. Magistarske studije završila je na istom fakultetu 2002. godine. Članica je ULCG od 1994.
Do sada je imala sedam samostalnih i preko pedeset kolektivnih izložbi. Učestvovala je na brojnim veoma značajnim izložbama i manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Između ostalog izlagala je u Beču, Parizu, Briselu, Londonu, Cirihu, Kairu, Pekingu kao i Ljubljani, Sarajevu, Beogradu, Skoplju… Dobitnica je sledećih nagrada: 2017. “Milunović, Stijović, Lubarda“ na 72. Tradicionalnoj izložbi Udruženja likovnih umetnika Crne Gore; 2010. Grand pri na XXXII Crnogorskom likovnom salonu “13. novembar”; 2008. Hercegnovski zimski likovni salon; Njena dela se nalaze u značajnim muzejskim i galerijskim zbirkama kao i u privatnim kolekcijama. Pored aktivnog umetničkog rada Gordana Kuč je radila kao kustoskinja u Centru savremene umetnosti CG i kao samostalna savetnica u Ministarstvu kulture Crne Gore.

Autor: nsuzivo.rs/kcns

1
Komentari:

1 Komentara
0 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
1 Autori komentara
najnoviji najstariji najviše glasova
Kuki

Jel sam ja Sveta ili Mileta, to je trebalo da bude naziv ove izložbe