Izložba ’’Majska skupština 1848. – 170 godina posle’’ u Galeriji Matice srpske

       

Simbolično na dan kada je pre 170 godina u Sremskim Karlovcima održana Majska skupština, u nedelju, 13. maja je u Galeriji Matice srpske je svečano otvorena izložba ”Majska skupština 1848. – 170 godina posle”. Okosnicu izložbe čini slika Pavla Simića – Srpska narodna skupština 1. maja 1848. godine.

Na otvaranju izložbe su govorili upravnica Galerije dr Tijana Palkovljević Bugarski, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović koji je izložbu zvanično otvorio.

Ove, 2018. godine poklopila su se tri značajna jubileja: 100-godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, 170-godišnjica održavanja Majske skupštine u Sremskim Karlovcima i 200-godišnjica rođenja slikara Pavla Simića (Novi Sad, 1818‒1876). Sva tri jubileja preplela su se u jednoj slici – Srpska narodna skupština 1. maja 1848. godine koja je centralna tema izložbe „Majska skupština 1848. – 170 godina posle”.

U prostoru stalne postavke XIX veka slici Pavla Simića Srpska narodna skupština 1. maja 1848. godine, koja predstavlja centralni predmet postavke, pridružena je istoimenu kompoziciju izvedenu u tehnici grafike i fotografiju Pavla Simića, upotpunjena tekstovima o autoru i slici, predmetima i dokumentima, kao i dokumentarno-igranim filmom koji je u povodu jubileja snimila Radio-televizija Vojvodine u saradnji sa stručnjacima Galerije.

Autori izložbe su dr Snežana Mišić i mr Danilo Vuksanović, a izložbu prati dvojezična publikacija Srpska narodna skupština 1. maja 1848. – 170 godina posle / Serbian National Assembly on the 1st of May 1848 ‒ 170 years later.

Tokom trajanja izložbe biće organizovana stručna tumačenja i projekcija igrano-dokumentarnog filma.

Izložba će u Galeriji Matice srpske biti otvorena do 1. septembra 2018. godine a potom premeštena u Sremske Karlovce i Sentandreju.

Priprema izložbe i dokumentarno-igranog filma realizovana je uz blagoslov njegovog preosveštenstva episkopa Bačkog, gospodina Irineja i njegovog preosveštenstva episkopa sremskog, gospodina Vasilija koji su omogućili snimanje sakralnih objekata u kojima je Pavle Simić ostavio slikarski trag. Svoje zbirke i kolekcije otvorili su  Arhiv Srpske akademije nauka i umetnosti u Sremskim Karlovcima, Muzej Srpske pravoslavne crkve, Muzej Vojvodine i Muzej grada Novog Sada i tako dokumentima upotpunili njegov životni i umetnički put.

Realizaciju izložbe i prateće publikacije omogućili su Pokrajinska vlada i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

autor: nsuzivo.rs

Komentari: