Izložba medicinski instrumenti dr Milana Simonovića u Kliničkom bolničkom centru Vojvodine

       

Otvaranje izložbe “Medicinski instrumenti dr Milana Simonovića“ u novom depandansu Muzeja Vojvodine “Medicinska muzejska zbirka – Pasterov zavod“ biće upriličeno u subotu, 18. maja u 18 časova, u Kliničkom bolničkom centru Vojvodine (Hajduk Veljkova 1).

Autori izložbe su Snežana Dobrić, viši kustos – istoričar, prof. dr Dušan Lalošević i prof. dr Milana Obradović Tomašev.

Depandans Muzeja Vojvodine nalazi se u kući Adolfa Hempta, u kojoj će biti otvorena izložba medicinskih instrumenta i ličnih predmeta koji su sastavni deo legata dr Milana Simonovića.

Dr Milan Simonović rođen je u Sremskoj Кamenici, 10. oktobra 1876. godine. Školovao se u Sr. Кamenici, Novom Sadu, Sremskim Кarlovcima, a studije medicime završio je u Beču, 1902. godine. Specijalizirao je hirurgiju u Rudolfwiner haus-u, Bilrotovoj zadužbini u Beču, zatim ginekologiiju u Maria Theresia Frauenhospital-u.

Pohađao je brojne kurseve iz različitih oblasti medicine i tako usavršavao svoje znanje koje je bilo od velike pomoći dok je prolazio golgotu Prvog svetskog rata, za šta je bio nagrađen ordenom .

Кao gradski fizik (lekar) nastavio je svoj rad posle rata, bio je izuzetno svestran i u svojoj praksi bavio se svim oblastima medicine.

Za vreme Drugog svetskog rata, ustaše su ga penzionisale i tada nastavlja svoj rad u privatnoj ordinaciji u Petrovaradinu.

Radio je do 1959. godine, do svoje 83 godine života.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments