Izložba o Kosti Trifkoviću

       

Povodom obeležavanja 175 godina od rođenja Koste Trifkovića (Novi Sad, 1843–1875), novosadskog književnika i advokata, pisca čuvenih šaljivih igara i dramoleta, Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki i zbirki Rukopisnog odeljenja Matice srpske.

Postavka, koju čini izbor Trifkovićevih dela i literature o njemu, može se pogledati od 28. septembra do 24. oktobra u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb sajtu www.bms.rs. Autorka izložbe je Silvija Čamber, urednik Selimir Radulović.

Osnovnu školu i četiri razreda gimnazije Trifković je završio u rodnom Novom Sadu, peti razred u Vinkovcima, šesti u Budimpešti. Školovanje je nastavio u Rijeci (1861), gde je svršio jedan razred pomorske škole, a godinu dana kasnije (1862), kao mornar, stupio je na brod koji je iz Trsta plovio za Krf, Carigrad i Odesu. Tokom jedne školske godine (1863/4) završava u Rijeci sedmi i osmi razred gimnazije i polaže maturu, potom studira prava u Bratislavi, Debrecinu i Košicama (1864/67), a nakon toga službuje u Novom Sadu najpre kao gradski beležnik, a zatim i kao senator. Bavio se i advokaturom, bio je pristalica i saradnik Miletićeve Narodne stranke, svesrdno je pomagao rad Srpskog narodnog pozorišta i Matice srpske, čiji je bio potpredsednik. Zaslužan je za obnovu književnog lista Javor (1874).

Poslednjih godina svog života potpuno se posvetio pozorištu, tj. pisanju komedija u kojima je prikazana novosadska čaršija, sitni ljudi, sa sitnim i bezazlenim strastima i navikama: Školski nadzornik, Čestitam, Francusko-pruski rat, Izbiračica, Ljubavno pismo, Na Badnji dan… Priređivao je i tuđe, lake i šaljive pozorišne komade: Milo za drago, Tera opoziciju i dr. Ogledao se i u pripoveci (Ivančin grob) i lirskoj poeziji, a pisao je i putopise.

Krajem 19. veka i početkom 20. njegove komedije bile su prevedene na mađarski, slovenački, nemački, poljski, bugarski, francuski i italijanski jezik i igrane su na na scenama pozorišta u Budimpešti, Ljubljani, Trstu, Sofiji, Varni, Trnovu, Lajpcigu, Temišvaru, Napulju.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments