Povodom obeležavanja 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog Biblioteka Matice srpske priređuje elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka se može se pogledati od 25. oktobra do 21. novembra u javnom katalogu Biblioteke.

Autori izložbe su Milica Cvetković Stošić i Ivana Starčević, urednik Selimir Radulović.Miloš Crnjanski se ubraja među najistaknutije pisce srpske književnosti. Bio je pesnik, romansijer, dramatičar, esejista i putopisac, ali i profesor istorije, filosof, istoričar umetnosti, novinar i diplomata. Od rane mladosti saradnik je brojnih časopisa i almanaha, urednik i pokretač listova, autor je tridesetak dela, od kojih je dve trećine antologijskog karaktera. Njegov život su u velikoj meri odredili njegov “težak“ karakter i posleratna emigracija u Londonu.

Crnjanski se na književnoj sceni javlja zbirkom Lirika Itake i lirskim romanom Dnevnik o Čarnojeviću, menjajući tok na dotadašnjoj književnoj sceni. Sa Crnjanskim, srpska avangarda uzima svoj zamah. Crnjanski piše i putopise, pripovetke i eseje, objavljuje Iris Berlina, Ljubav u Toskani, Naše plaže na Jadranu, Boka Kotorska, Knjiga o Nemačkoj, memoare Embahade, drame Maska, Konak, Nikola Tesla i  romane Seobe, Druga knjiga seoba, Kod Hiperborejaca, Roman o Londonu.

“Od svih nas, jedini je Crnjanski rođeni pisac”, Ivo Andrić.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments