Izložba o Milošu Crnjanskom

       

Povodom obeležavanja 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog Biblioteka Matice srpske priređuje elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka se može se pogledati od 25. oktobra do 21. novembra u javnom katalogu Biblioteke.

Autori izložbe su Milica Cvetković Stošić i Ivana Starčević, urednik Selimir Radulović.Miloš Crnjanski se ubraja među najistaknutije pisce srpske književnosti. Bio je pesnik, romansijer, dramatičar, esejista i putopisac, ali i profesor istorije, filosof, istoričar umetnosti, novinar i diplomata. Od rane mladosti saradnik je brojnih časopisa i almanaha, urednik i pokretač listova, autor je tridesetak dela, od kojih je dve trećine antologijskog karaktera. Njegov život su u velikoj meri odredili njegov “težak“ karakter i posleratna emigracija u Londonu.

Crnjanski se na književnoj sceni javlja zbirkom Lirika Itake i lirskim romanom Dnevnik o Čarnojeviću, menjajući tok na dotadašnjoj književnoj sceni. Sa Crnjanskim, srpska avangarda uzima svoj zamah. Crnjanski piše i putopise, pripovetke i eseje, objavljuje Iris Berlina, Ljubav u Toskani, Naše plaže na Jadranu, Boka Kotorska, Knjiga o Nemačkoj, memoare Embahade, drame Maska, Konak, Nikola Tesla i  romane Seobe, Druga knjiga seoba, Kod Hiperborejaca, Roman o Londonu.

“Od svih nas, jedini je Crnjanski rođeni pisac”, Ivo Andrić.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments