Izložba ”Obnova podgrađa Petrovaradinske tvrđave” do 2. juna u Vojnoj bolnici

       
foto: Grad Novi Sad

Izložba ”Obnova podgrađa Petrovaradinske tvrđave”,  koju je priredio Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, otvorena je u kompleksu Vojne bolnice u Petrovaradinu. Postavka će biti otvorena od 24. maja do 2. juna, od 17 do 19 časova, uz stručno vođenje autorskog tima.

Na otvaranju izložbe, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poručio je da je izložba samo mali pokazatelj aktivnosti u podgrađu i na Petrovaradinskoj tvrđavi, koje će biti nastavljene i u budućnosti.

’’Još 2016. godine razgovarali smo sa tadašnjim predsednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem o tome gde je najbolje da uložimo dodatna sredstva od Republike za obnovu kulturno-istorijskih spomenika, i zaključili da je podgrađe pravo mesto za to. Dobili smo snažnu podršku za očuvanje onoga što simbolizuje suštinu Novog Sada i zahvaljujući Zavodu za zaštitu spomenika kulture počela je realizacija veoma složenog i zahtevnog projekta. Prošle godine dobili smo 100 miliona dinara za obnovu podgrađa, a 2018, 150 miliona dinara za tu namenu. Takođe, u saradnji sa Republikom obezbedili smo 70 miliona dinara za uređenje prostora oko Ulice Prote Mihaldžića’’, rekao je gradonačelnik Vučević.

On je takođe naglasio da je namera Grada da podgrađe bude svojevrsan turistički centar, i da je cilj da tamo što više budu zastupljeni oblici privrednog organizovanja koji su kompatibilni sa takvom namenom.

’’Mnogo je važno što je Vlada izdvojila novac i za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa oko rodne kuće Bana Jelačića, jer to pokazuje da Srbija vodi odgovornu politiku prema svim  nacionalnim zajednicama, i dobar je primer susednim državama da takav odnos pokažu prema srpskoj nacionalnoj zajednici. Nastavićemo da obnavljamo spomenike kulture i u almaškom kraju, u centru i svuda gde za to postoje potreba i mogućnosti. Lista aktivnosti koje je Zavod preduzeo tokom 35 godina je velika, i ponosni smo na njihove rezultate’’, naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema rečima direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniše Jokića, izložba predstavlja početak obeležavanja značajnog jubileja, odnosno 35 godina rada te ustanove.

Kako je istakao, ona prezentuje proces realizacije najizuzetnijeg projekta u karijeri Zavoda, a kao primere drugih značajnih poduhvata naveo je sanaciju hrama Almaške crkve, rekonstrukciju Uspenskog groblja, hrama manastira Kovilj, kao i izradu glavnog projekta revitalizacije Rimokatoličkog groblja u Futoškoj ulici.

 

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: