Miloš Vujananović, Kafana u Parizu (prema slici Bogdana Šuputa)

U petak, 23. februara 2018. godine u 20 sati u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1, biće otvorena izložba Miloša Vujanovića, profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu pod nazivom (O)gledanje.

Izložba predstavlja praktični deo doktorskog rada ovog umetnika, i priređuje se u sklopu serije Tradicija i savremeno stvaralaštvo.  Posetioci će moći da vide izložbu u Galeriji  do 25. marta.

Serija ”Tradicija i savremeno stvaralaštvo” započeta je sa idejom Galerije Matice srpske da svoju osnovnu delatnost – prikupljanje, proučavanje, zaštitu i prezentaciju artefakata nacionalne likovne umetnosti novijeg doba – preplete sa savremenim stvaralaštvom i aktuelnim umetničkim praksama.

Na otvaranju izložbe govoriće dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, mr Danilo Vuksanović, urednik edicije Tradicija i savremeno stvaralaštvo i mr Miloš Vujanović, autor izložbe.

Kao polaznu tačku Vujanović je izabrao sliku Bogdana Šuputa Kafana u Parizu (1939) koja se nalazi u stalnoj postavci srpske umetnosti XX veka Galerije Matice srpske. U dijalogu sa Šuputovim delom ovaj umetnik je stvorio jedan broj izloženih dela, dok su ostala nastala kao rezultat njegovih razmišljanja o vizuelnosti, vizibilnosti likovnih formi i istraživanju problema percepcije i recepcije.

Vujanović obavlja istraživanja u različitim medijima savremene umetničke prakse (video, slikarstvo, crtež, skulptura i dr.) kojima se postavljaju pitanja,  ali i pomeraju granice vidljivog. Arhetipske slike, simboli i ogledalski odrazi njegovog rada, u interakciji s publikom donose nova/moguća čitanja savremenih umetničkih fenomena.

Izložbom Miloša Vujanovića ”(O)gledanje”,  Galerija Matice srpske je proširila svoju dosadašnju saradnju s Akademijom umetnosti u Novom Sadu. S tim u vezi, jedan od aspekata izložbe je da profesorima te obrazovne ustanove ukaže na kolekciju Galerije Matice srpske kao potencijalni temelj umetničkih promišljanja i savremenog stvaralaštva, ali i da podstakne studente i mlade stvaraoce da ostvare dijalog s nasleđem, ustanovama kulture i njihovim kolekcijama.

S obzirom na to da je centralna slika na izložbi inspirisana delom Bogdana Šuputa Kafana u Parizu, koje je nastalo usled umetnikove fascinacije noćnim životom francuske prestonice i muzikom džeza, izložbu Galerija Matice srpske povezuje s martom kao ”Mesecom frankofonije”. Tokom ovog meseca Galerija se  tradicionalno bavi promišljanjima i mapiranjima uticaja francuske kulture na srpsku umetničku scenu i organizuje predavanja na tu temu.

U okviru izložbe ”(O)gledanje” u petak, 2. marta 2018. godine u 18 sati biće održano stručno tumačenje izložbe mr Miloša Vujanovića, autora izložbe i mr Danila Vuksanovića, urednika edicije Tradicija i savremeno stvaralaštvo, a u subotu, 3. marta od 11 do 12.30 časova, kreativna radionica za decu ‘’Moj odraz u ogledalu’’.

 

autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments