Nakon Beograda, Zagreba i Ljubljane, izložba strip autorki iz Francuske i regiona dolazi i u Novi Sad. Izložba “Ona se budi/ BD égalité” biće otvorena u sredu, 16. januara u Francuskom institutu u Novom Sadu, Nikole Pašića 33.

Otvaranje izložbe će se se održati u prisustvu autorke Jane Adamović.

Svest o tome da, iako su u stripu prisutni brojni ženski (često hiperseksualizovani) likovi, dok su istovremeno u izdavaštvu žene zanemarene kao autorke, potakla je Francuski institut u Srbiji da poveri mladoj i izuzetno talentovanoj strip autorki Jani Adamović, da koncipira izložbu posvećenu ženama u devetoj umetnosti.

Sam termin “ženski strip“ ispostavlja se kao reduktivan njime se stvaralaštvo autorki svodi na njihov pol, ili se pokušava označiti određeni žanr stripa koji, navodno, interesuje žensku publiku. Ali šta bi jedan takav strip, čija je autorka žena i koji je pisan za žensku publiku, trebalo da predstavlja? Strip o kuvanju, deci, bolnim ciklusima, šopingu? Strip o princu na belom konju? I kakav je taj “ženski“ crtež? Ružičast sa puno cvetića? A scenaristkinje bi baš mogle da pišu i o temama koje nisu samo “ženske”. Ma šta je to uopšte “ženska“ tema?

A da li se ikada govori o “muškom“ stripu? Da li se i njihovo stvaralaštvo svodi na njihov pol?

Izložba je rezultat pogleda jedne mlade autorke na poziciju žena u oblasti Devete umetnosti. Ko su autorke koje su stvarale strih je istorija upamtila? Koje je njihovo mesto danas? I šta je zajedničko strip autorkama iz regiona i Francuske?

Talenat, naravno, ali i uvek isti problemi sa kojima se suočavaju.

Ovim povodom, godine 2013, francuske autorke osnovale su Kolektiv strip autorki za borbu protiv seksizma. One su objavile proglas koji je do današnjeg dana potpisan od strane više od 250 autorki širom sveta i posestrimile se sa svojim španskim koleginicama iz udruženja Autoras de cómic. Na izložbi će biti prikazane i table nekih od potpisnica ovog proglasa, a u našoj medijateci možete potražiti i njihove albume.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments