Izložba posvećena radu multimedijalne umetnice Milene Pavlović Barili

       

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u saradnji sa Fondacijom Milenin Dom i Galerijom Milene Pavlović Barili iz Požarevca, u četvrtak 6. septembra, sa početkom u 19 časova, biće otvorena izložba Maison Barilli: Belgrade/New York. Ovom izložbom Spomen-zbirka Pavla Beljanskog ujedno obeležava Dane evropske baštine 2018, kao odgovor na temu Evropska godina kulturnog nasleđa – umetnost deljenja.

Postavka posvećena Mileni Pavlović Barili bazirana je na master radu Stefana Žarića Modna ilustracija Milene Pavlović Barili (1926–1945), koji je nagrađen 2017. godine Nagradom Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Izložba od 52 eksponata predstavlja prvu postavku u istoriji nacionalne istorije umetnosti posvećenu isključivo modnim ilustracijama srpske multimedijalne umetnice: slikarke, modne ilustratorke i dizajnerke. Postavka pruža uvid u do sada malo poznatu celinu njenog rada, kao i bogat dokumentarni materijal o životu umetnice u različitim metropolama u kojima je živela i stvarala.

Izložbu koja je premijerno prikazana u Galeriji Milene Pavlović Barili u Požarevcu u decembru 2017. godine, prati publikacija pod naslovom Jedna studija o visokoj modi i visokoj umetnosti, koja akcentuje Milenine angažmane na polju visoke mode. Milena Pavlović Barili je umetničku karijeru započela upravo kao modna ilustratorka, njena ilustracija našla se i na naslovnici američkog Voga, a modnom ilustracijom bavila se sve do svoje smrti u američkoj modnoj prestonici, Njujorku, 6. marta 1945. godine. Uz Nadeždu Petrović i Marinu Abramović, ona je najizlaganija srpska umetnica.

Posetioci izložbe će biti u prilici da vide do sada neizlagane i nepublikovane modne ilustracije koje je umetnica stvarala u Beogradu, Minhenu, Parizu i Njujorku, od kojih su neke objavljivane u časopisima poput Voga i Harpers bazara. Tokom trajanja izložbe, do 28. oktobra, u okviru pratećeg programa biće organizovana autorska tumačenja i razne promocije publikacije, dokumentarnog filma o Mileni Pavlović Barili, kreacije domaćih modnih dizajnera inspirisane Mileninim modnim stvaralaštvom. Poput Milenine ličnosti i stvaralaštva, izložbeni projekat je već poprimio međunarodni karakter, kako ga je autor prezentovao u Londonu, na konferenciji New Research in Dress History u aprilu 2018. godine, brendirajući modne ilustracije Milene Pavlović Barili kao modno nasleđe Srbije i sastavni deo korpusa evropske i svetske kulturne baštine.

O umetnici

Kada se sagledaju život, delo i sama ličnost Milene Pavlović Barili, rođene 5. novembra 1909. godine u Požarevcu, uočava se gotovo sudbinska predodređenost za bavljenje modom. Odgajana od strane visoko obrazovanih roditelja, Srpkinje Danice Pavlović i Italijana Bruna Barilija, može se reći da je njena sklonost ka likovnoj umetnosti i poeziji bila urođena. Ipak, odrastajući između Srbije i Italije, i putujući po jugozapadu Evrope, Milena najviše afiniteta pokazuje ka modi kao novom glasniku modernosti kojoj je i sama kao umetnica težila. Na najranijim dečjim ostvarenjima koja su prethodila formalnom umetničkom obrazovanju uočavaju se dame obučene po poslednjoj modi u stilu Pola Poarea. Smelost ka modnom eksperimentisanju i afirmaciji sopstva, ženstvenosti ali i androginosti putem mode Milena pokazuje već odmalena, oblačeći se u različite kostime, od dečaka kao devojčica, pa do gitariste, jahača, ili Španjolke kao devojka. U javnosti, Milena nosi haljine jednostavnog kroja i uglavnom crne boje, ponekad bisernu ogrlicu, dok joj je kosa gotovo uvek uvezana u ležernu punđu. Sve su to modni emblemi koji su krasili i Koko Šanel, Fridu Kalo, Džordžiju O’ Kif, ali i mnoge žene širom sveta, emblemi koje je Milena vrlo vešto inkorporirala i u privatnu i u javnu sferu svog bitisanja a time nužno i u svoje stvaralaštvo, u zavisnosti od sredine u kojoj se nalazila. Milena se poigravala sa ovim trendovima, stvarajući eklektičnu hibridnost kao odliku svog modnog identiteta i poetike kao modne ilustratorke i slikarke, približavajući se estetici Elze Skjapareli, Žana Patua, Kristobala Balensijage i mnogih drugih modnih stvaraoca ali uvek ostajući jedinstvena.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments