Izložba slika Dorin Koltofeanua u Muzeju Vojvodine

       
Foto: muzejvojvodine.org.rs

Otvaranje izložbe slika rumunskog umetnika Dorina Кolofeanua održaće se danas, 29. avgusta u 16 časova u Muzeju Vojvodine.

Nakon potpisivanja Ugovora o saradnji između Muzeja Vojvodine i Muzeja umetnosti u Temišvaru gostovanje ove izložbe predstavlja prvi korak kulturne razmene ove dve institucije i jedan od vidova kulturne saradnje Temišvara i Novog Sada – evropskih prestonica kulture 2021. godine.

Na otvaranju izložbe prisutnim gostima će se obratiti: dr Drago Njagovan, direktor Muzeja Vojvodine, prof dr Viktor Nojman, direktor Muzeja umetnosti u Temišvaru, Damian Flora, poslanik u Rumunskom parlamentu i podpredsednik odbora za kulturu, prof dr Miodrag Milin i umetnik Dorian Кoltofeanu.

Izložbu će otvoriti Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Dorin Кoltofeanu rođen je 1950. godine u mestu Intorsura Buzauluj (Rumunija). Diplomirao je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Bukureštu – u klasi priznatog rumunskog umetnika Кornelija Babe. Od 1979. do 2007. redovno je učestvovao na izložbama Udruženja likovnih umetnika Rumunije, a do danas je imao brojne samostalne izložbi u zemlji i inostranstvu.
Dorin Кoltofeanu, autentični stvaralac sa odnegovanim osobenim stilom, predstaviće se novosadskoj publici sa preko šezdeset odabranih radova. Inspiraciju za teme i motive Кoltofeanu pronalazi u emotivnim doživljajima i sećanjima ukorenjenim u bližoj ili daljoj prošlosti, a delikatnom hromatskom paletom naglašava transcedentnost magičnih prizora stvarajući hipnagogičku atmosferu. Likovnim sredstvima – promišljenom, svedenom formom i nežnim, pastelnim koloritom, on preobražava osećaje, iskustva i znanja stvarajući snolike svetove, dubljeg, simboličkog značenja. Njegovo delo ukazuje na intimnu opservaciju umetnika osobenjaka usmerenog na sopstvenu viziju i percepciju stvarnosti. Pod snažnim uticajem emocija nastaju intimističko-poetski prizori sekvenci života u kojima se prepliću realno i imaginarno, stvarnost i snovi.

Autor: nsuzivo.rs/kcns

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments