Foto: KCNS

Izložba “Srpski junaci Kosovske bitke, vladari večnosti“ autorke Ljubinke Šibe Fimić postavljena je od 09. januara u klubu “Tribina mladih“. Izložba će biti otvorena 14. januara u 18 časova, a posetioci ovu izložbu mogu pogledati do nedelje, 19. januara u Kulturnom centru Novog Sada.

“Kosovo je moćna krilata reč, koja nas prati kao senka, koja oživljava našu prošlost, napisao je jedan poeta, a za kosovsku bitku se zapitao da li je tragedija, mit, zavet ili sve istovremeno. U pokušajima objašnjenja svega toga ima puno istorije, bliske i daleke prošlosti, legendi, mitova, istine… I mada je prošlo više od 600 godina od Kosovske bitke, sukoba dva carstva, dve vere, svi oni kojima je Kosovo u srcu, pa tako i umetnici, oživljavaju svoja i naša sećanja na Vidovdan 1389. godine, kada su izginuli najbolji srpski vitezovi sa svojim knezom, braneći zemlju…“, Milanka Ivančajić o postavci.

Ljubinka Šiba Fimić rođena je 1944. u Novom Selu, kod Vrnjačke Banje.

Prvu izložbu imala je 1987. godine, a do danas je priredila više od 50 samostalnih izložbi u Srbiji, Poljskoj, Rusiji, Kubi, Kini, Nemačkoj i na Kipru.

Izdvaja postavku “Put za Havanu“, posvećena revolucionarima Če Gevari i Fidelu Kastru, koja je posle Beograda predstavljena i u Havani, u kojoj se i danas nalazi, a autorka je tim povodom bila i gošća porodice Ernesta Če Gevare. Veliki uspeh je doživela sa izložbom slika Kina, koja je predstavljena u gradu Vuhanu (provincija Hubej, Kina) i koju je do sada videlo više od 40 000 posetilaca, a ostala je deo trajne postavke tog muzeja.

Izložba “Dozivanje iz Angole“ je promovisana upravo u Gvarneriusu, u okviru obeležavanja dana kulture Angole, a obišla je sve zemlje sa portugalskog govornog područja.

Postavka posvećena Putinu, istovremeno je bila i dar predsedniku Rusije, koji je, dirnut ovim gestom, autorki i lično zahvalio. O Šibi Fimić se piše kao o neobičnoj autorki, sa prepoznatljivom igrom boja, a njen stil je definisan kao impresionizam koji dodiruje najdugotrajniji oblik stvaralaštva – realizam.

“Slikati za mene znači živeti i opstajati, jer kada slikam imam osećaj da izlazim iz opsade koja vlada svetom, koja obesmišljava duhovno stanje svesti, potcenjujući moralne vrednosti“, kaže Ljubinka Šiba Fimić.

Autor: nsuzivo.rs/kcns

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments