Otvaranje izložbe “Zagrljaj zmaja” Ljubomira Šćepanovića održaće se u sredu, 24. jula u 19 časova u Kulturnoj stanici Svilara.

Tema izložbe je potraga za identitetom kroz analizu kolektivne društvene svesti.
Ova izložba deo je master projekta Ljubomira Šćepanovića na Akademiji umetnosti u Novom Sadu pod mentorstvom Nikole Macure.

Pored skulptura, publici će biti predstavljen kratak film, dokument procesa rada, izrada skulptura i određen broj crteža kombinovane tehnike.

Naziv izložbe “Zagrljaj zmaja“ ukazuje na lokalni i globalni položaj ljudskih bića u odnosu na prošlo i buduće, predviđano vreme. Njihovu adaptaciju na zatečene uslove u kojima opstaju. Motivi koji predstavljaju uslove pažljivo su odabrani i adaptirani kako bi verodostojno predstavili emociju koja je prisutna u sadašnjem vremenu – kako bi slikovito predstavili Duh vremena, konstantnu borbu i odlike koje su vezane za ljudske živote.
Prethodno stvaralačko iskustvo u zemlji i inostranstvu koje traje 15 godina omogućilo je autoru spontano i temeljno kretanje ka autentičnom likovnom izrazu. Osnovni cilj likovne predstave jeste podstrek posmatrača ka otvaranju novih shvatanja okoline u kojoj opstaje.
Kroz ljudsku istoriju koja je vezana za lokal u kom žive pojedinci su posmatrali život i promene koje donosi, kretali se ka suštini formalne istine i dodavali sopstveni pečat vremenu-dokumentu vremena. Umetnik je prikazivao svoje emocije u tada neprepoznatljivom stilu. Danas, umetnici širom sveta pronalaze sopstveni “rukopis“ kako bi predstavili sopstvo i doživljaj koji ih vezuje za duhovno ili fizičko iskustvo. Jedan od motiva koji će biti prikazan na izložbi je motiv Sv. Đorđa. moderan, savremen pristup versko -tradicionalnom motivu otvara nove mogućnosti umetniku, uz poštovanje prema značenju, umetnik ima potpunu slobodu pri odabiru materijala za izradu skulpture. Likovni pristup kao mogućnost pomeranja granica, svakako izbegavanje vulgarnosti i primitivizma u samim su temeljima ličnog stvaralaštva. Sv. Đorđe u borbi nasuprot “aždaje“.

Zgrada u kojoj će izložba radova biti predstavljena simbolički predstavlja rad i proizvod. Duhovnu elevaciju koja je neizbežno i fizički prepoznatljiva u prikazu adaptiranog radnog prostora nekadašnje fabrike svile. Preko radnih prostorija do gigantskog dimnjaka koji suvišne delove procesa rada šalje ka dematerijalizaciji. Nekada fizički industrijski proces koji je ljude odevao, danas duhovno intelektualno- stvaralački proces kao akumulacija ideja, duhovnog iskustva i fizičkih procesa koji se sjedinjuje u posmatraču- posetiocu.
Mladi umetnici Novog Sada, kroz dosadašnje iskustvo, nosioci su slobodne misli i kreativnog delanja kao osnovne karakteristike slobodnog duha.

Instalacija – skulptura koja je predviđena za postavku ispred zgrade KS. Svilare nosilac je likovne kompozicije. Instalacija dimenzija 350h270h150cm svedena pod naslov: “Posmatrač“. Instalacija je pokretnog karaktera, na točkovima koji imaju ugrađena mehaničke kočnice. Sa lakoćom se premešta na lokacije uprkos svojoj fizičkoj težini. Nema oštrih krajeva i nije opasna po posetioce i posmatrače.

Autor: nsuzivo.rs/KS Svilara

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments