Izložba ’’Život smeća’’ u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode

       
foto: Grad Novi Sad

U okviru projekta „Karavan za klimu” koji organizuje Francuski institut u Srbiji, u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode otvorena je izložba „Život smeća”. Izložba će, pored Novog Sada, biti predstavljena i u Beogradu, Nišu, Kruševcu i Šapcu.

Cilj projekta „Karavan za klimu”, koji Francuski institut organizuje u saradnji sa „Grupom Suez”, je da kroz umetničke fotografije i pedagoški pristup ukaže na to kako smeće deluje na životnu sredinu i navede ljude da preispitaju svoje ponašanje u svakodnevnom životu kako bi se smanjila proizvodnje smeća, a podstakla reciklaža i ponovna upotreba.

’’Izložba „Život smeća” deo je programa koji je započet 12. i 13. maja, tokom održavanja Festivala nauke i prosvete u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu. Grad Novi Sad prepoznaje značaj projekta „Karavan za klimu” koji se kroz različite aktivnosti, a u cilju borbe protiv klimatskih promena obraća građanima, nezavisno od njihove dobi i stručnosti u ovoj oblasti’’, izjavio je na otvaranju izložbe pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović.

Nakon otvaranja izložbe prikazan je dokumentarni film „Vek otvorenog neba”, autora Mariele Gros i Bruna Žurdana, koji prikazuje deponiju Antresen na jugu Francuske, a zatim je usledio i okrugli sto na temu „Poljoprivreda, kao odgovor na izazove klimatskih promena i zagađivanja zemljišta”.

Izložba „Život smeća” u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode traje deset dana, a nakon toga biće predstavljena i građanima Kruševca.

Autor: nsuzivo.rs

 

Komentari: