Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Izložba “Znamenite žene Novog Sada” otvorena je danas u Muzeju Grada Novog Sada, na Petrovaradinskoj tvrđavi. 

Otvaranju izložbe koja prikazuje heroine našeg grada prisustvovali su gradonačelnik Miloš Vučević, direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sad Petar Đurđev i direktorka Muzeja Grada Novog Sada Vesna Iković.

-Ovo nije samo omaž ženama koje su u određenim istorijskim periodima zadužile Novi Sad. Ovo je veliko hvala za današnje superžene. Kad to kažem mislim na lekarke, medicinske sestre, geronto sestre, negovateljice, vaspitačice, učiteljice, profesorke, ali i pripadnice vojske i policije. Naše drage dame iz komunalnog sektora, iz sfere medija, svim heroinama sadašnjosti- rekao je gradonačelnik Vučević.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na 21 panou predstavljena je 21 Novosađanka, a posetioci će moći da pročitaju biografije Drage Spasić, Melanije Bugarinović, Milice Stojadinović Srpkinje, Nade Micić Pakvor, Florike Štefan, Kornelije Rakić, Isidore Sekulić, Mileve Marić Ajnštajn, Sonje Marinković, Jelene Kon, Savke Subotić, Milice Tomić, Marije Trandafil, Marije Veger, Bem Livije Lilike, Jelene Jovandić, Eržike Mičatek, Anice Savić Rebac, Vere Pavlović, Zlate Markov Baranji i Olge Hadžić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Petar Đurđev, iz Istorijskog arhiva, naglasio je da nisu imali laku selekciju i da su prikazali žene iz najrazličitijih sfera društvenog života- od glumici i vajarki do političkih aktivistkinja i dobrotvorki.

-Pokazali smo da nismo hteli da bežimo i od teških tema, tako da se među prikazanim ličnostima nalazi i Jelena Jovandić, kojoj su tokom racije ubijena petorica sinova. Ona je živela i svedočila do 1971. godine, bez ikakve mržnje. Takođe, setili smo se i onih koje su položile živote za slobodu naše države, a tu mislim na Sofiju Sonju Marinković i Liliku Bem, ali i na brilijantnu Milevu Marić Ajnštajn i Olgu Hadžić- istakao je Đurđev.

Izložba će biti otvorena do 8. aprila.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Mandica
09/03/2021 08:54

Cast i zadovoljstvo je posetiti takvo mesto, kod nas