Foto: Instagram

Gradonačelnik Novog sada Miloš Vučević danas je primio Biljanu Čekić “Daru iz Jasenovca” i njenog oca i zahvalio joj se na maestralno odigranoj ulozi u filmu koji je rasplakao većinu građana Srbije.

– Danas sam ugostio glumicu Biljanu Čekić, trinaestogodišnjakinju, sada već čuvenu po ulozi male Dare iz Jasenovca, kroz čije filmske oči je pre neku nedelju cela Srbija gledala sve one užase, muke i patnje naših ljudi u monstruoznoj NDH. Gledali smo svi i plakali, a Biljana nas je tako osvojila i zauvek ušla u naša srca, sa onim svojim dubokim crnim očima, pogledom odraslog čoveka i onim divnim smirenim licem kao neke svetice sa crkvene
ikone – naveo je gradonačelnik Vučević.

On je dalje dodao da je posle razgovora sa njom sam ostao zadivljen kako neko
toliko mlad već razume život i sve njegove krivine i lomove.

– Nema sumnje da našu Bilju čeka velika glumačka karijera, dete sa ovolikom talentom je ponos svih nas, a grad Novi Sad će uvek biti tu da je podrži i pomogne – istakao je Miloš Vučević.

Inače, on je pre nekoliko dana posetio i Dušana Novakovića, koji je samo sa tri
godine bio jasenovački logoraš.

Foto: Instagram

– Odveli su ga u Jasenovac kad je imao 3 godine, ovo se ne sme zaboraviti. Slušajući priču deke Dušana Novakovića, shvatio sam zašto se kaže da je Jasenovac najskuplja srpska reč. Ova časna starina od 83 godine je jedan od retkih živih logoraša preostalih iz tog pakla na zemlji, a imao je samo 3 godine kada su ga zveri u ljudskom obliku odvele u Jasenovac i tako ga zauvek obeležile kao jednog od onih iz armije mučenika čija je nevina krv tamo tekla tih jezivih godina Drugog svetskog rata. Priče iz njegovih usta su strašne, gotovo neshvatljive normalnom umu, a ja sam stalno razmišljao da moraju da odjeknu jače i da dopru što dalje, da istina o Jasenovcu ne sme više nikada da se prećutkuje, umanjuje ili zaboravi – naveo je gradonačelnik Vučević.

– Naši mladi moraju biti posebno svesni te svete epopeje našeg naroda, jer samo tako će i oni smoći snage da oproste i tako potvrde pobedu jasenovačkih mučenika nad jasenovačkim monstrumima. Hvala ti, deda Dušane, što si tu muku sačuvao od zaborava u knjizi “Između neba i zemlje”, što si još sa nama, hvala ti što si danas našao snage u sebi da još jednom otvoriš dušu i sećanja i vratiš se na ono stradalo mesto odakle si ceo život bežao. Hvala ti, deda Dušane, imaš ti još toliko toga da ispričaš… – istakao je ganut gradonačelnik Miloš Vučević.

Kosta Simić

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments