Foto: Mondo.rs (Ilustracija)

U Pirot se sve ukupno javilo se 34 odraslih, 3 deteta, u Niš stiglo 10 dosada, dvoje otpušteno, ostalo ih je 8.

U niški Univerzitetski klinički centar primljeno je 10 pacijenata zbog posledica trovanja amonijakom usled curenja iz cisterne koja je sletela sa pruge između Pirota i Bele Palanke.

Vagon se prevrnuo na deonici pruge Pirot – Staničenje, kod mesta Sopotski Han. Amonijak se širi vazduhom i slio se u reku. Preti opasnost i po životinje koje su takođe ugrožene izlivanjem amonijaka u Pirotu i neposrednoj okolini.

Isključena fabrika vode u Nišu

Fabrika vode koja se snabdeva iz Nišave isključena je iz mreže snabdevanja potrošača u Nišu nakon što je došlo do hemijskog akcidenta na pruzi između Pirota i Bele Palanke kada je jedna cisterna sa amonijakom završila u ovoj reci.

Javno komunalno preduzeće „Naisus“ saopštilo je večeras da snabdevanje građana vodom nije ugroženo.

– Iz preventivnih razloga isključena je sa mreže fabrika vode u Nišu iz izvorišta Medijana. Prvi rezultati uzorkovanja pokazuju da voda u Nišavi nije kontaminirana. Vodosnabdevanje Niša nije ugroženo posle islkiznuća vagona kod Pirota i curenja amonijaka u Nišavu. Snabdevanje Niša je uredno jer vode u izvorištima i rezervoarima ima dovoljno . JKP „Naisus“ preduzima sve preventivne mere i obavlja kontrolu a od jutra će je kontrolisati i Institut za javno zdravlje – naveo je niški vodovod u svom saopštenju.

Telegraf.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments