Foto: NS Uživo

U jednom od najstarijih novosadskih parkova deca nemaju gde da se igraju, osim praznih zelenih površina. Jedino igralište u Dunavskom parku godinama stoji zapušteno, a pogodno je samo za povrede dece. 

Foto: Ivona Karan

Složićemo se, dečjih igrališta nikad dosta, ali igre nema ako nema bezbednosti. U ovaj park i na ovo “igralište” dolaze mlađa i starija deca iz svih delova grada, kao i iz obližnjih vrtića. Češće ćete čuti roditelje kako mole decu da se ne klackaju ili ne penju na tobogan, nego dečji radosni smeh.

Prema Pravilniku o bezbednosti dečjih igrališta podloga za igranje treba da bude mekana, od prirodnih materijala, dok sprave za igranje treba da budu drvene i kreativne. Igrališta će morati da budu po evropskim standardima, a promene se vrše kako ne bi bilo nebezbednih mesta za igranje. Na “igralištu” u Dunavskom parku ne vidimo ni mekanu podlogu, a svakako ni bezbedne i kreativne sprave. Tu je polomljena klackalica, tobogan na koji deca ne mogu da se popnu jer mu nedostaju stepenice, a on može da nam pomogne jedino da nam deca jednog dana budu izvanredni atletičari, jer su imali vežbe skakanja na tobogan. Tu su neizostavni grafiti, a često je ovaj deo omiljeno svratište tinejdžera u kasne sate, koji takođe vole malo da “posede” na klackalici. Za zapušteno i loše stanje ovog igrališta podjednako su zaslužni i nadležne službe i građani.

Foto: Ivona Karan

Da li smo se složili u čijoj je ovo nadležnosti?

U avgustu ove godine pokrenuta je peticija da se ovo igralište sredi. Iz Zelenila, koje brine o izgledu parka, na našu redakciju je stigao odgovor da je igralište u nadležnosti Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, kao i sva igrališta u gradu.

Odgovor od Grada nismo dobili, kao ni od Gradske uprave. Kada redakcija bude imala informacije od nadležnih, naknadno će biti objavljeni.

Foto: Ivona Karan

Igralište pod ključ

Kako se o dečjim igralištima brine u inostranstvu, mogao je da vidi svako ko je putovao. Igrališta su ograđena, stavljena pod ključ noću, a u većim parkovima noću ih obilaze i čuvari. Za očuvanje igrališta treba se naći rešenje koje će ići u prilog i nadležnim službama i deci, čije ovo igralište prevashodno treba da bude. Zaštititi ga, a ne zapustiti.

Foto: Ivona Karan

Samo nekoliko dana od nastanka ovih fotografija i pisanja službama, kao i tokom pisanja ovog teksta, klackalica je uklonjena, zbog vidljivih oštećenja i nebezbednosti. 

Autor: Ivona Karan

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments