Jedna od važnijih tema današnje sednice – nedostatak zelenila! Osluškivanjem potreba građana Grad Novi Sad usvojio sve tačke povodom poboljšanja zelenih površina

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Jedna od važnijih tema današnje sednice u Skupštini Grada, je nedostatak zelenih površina, članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost, Mira Radenović istakla je buduće planove koje Grad usvaja.

– Grad Novi Sad posle dugog niza godina jedan centralni deo grada pretvara u zelenu površinu, a to je park kod Spensa. Ovaj prostor, nikad nije bio predviđen za zelenu površinu već je predviđen za gradnju sportskih sadržaja – istakla je Radenović.

Ona ističe da su slušanjem potreba građana Novog Sada došli do zaključka da je izuzetno važno da se ovaj prostor ozeleni, da se zbog gusto naseljenog područja i čitavog ambijenta naprevi zelena površina koja će biti po svetskim i evropskim standardima.

– Građani Novog Sada ću u centralnom delu grada imati zelenu površinu, koju će koristit za rekreaciju, odmor, šetnju – rekla je Radenović i dodala da je su ovoj godini obezbeđena sredstva za početak projektovanja i da će se sredinom sledeće godine ući u sam proces izvođenja radova.

Izgradnja pešačko – biciklističkog mosta 

Za jedan od važnih planskih domenata, Radenović navodi da je to izgradnja pešačko – biciklističkog mosta koji povezuje dva dela Grada Novog Sada.

– Uvođenjem pešačko-biciklističkog mosta čini mi se da Grad Novi Sad daje jedan poseban akcenat za Novosađane, u smislu da se neometano i bez kolovoznog saobraćaja saobraćaja šetaju do petrovaradinske tvrđave što su i tražili, posebno članovi Novosadske biciklističke inicijative, ali i svi građani Novog Sada – istakla je.

Pešačko-biciklistički most koji će spojiti Novi Sad i Petrovaradin

Botanička bašta

Ono što je bitno Radenović navodi to ja da je Petrovaradnska tvrđava povezana i sa Botaničkom baštom.

– Već smo krenuli u projektovanje, i očekujemo sledeće godine realizaciju. Pored izuzetne zelene površine, Botanička bašta je i naučno istaživački kulturni centar, ali i turistički centar ne samo za građane nego za sve one koji žele da posete Novi Sad – naglasila je Radenović i dodala da izgradnjom Botaničke bašte uz same obode Tvrđave, ona dobiti jedan novi izgled i dati mu još više na značaju.

Zahtev za investitore da zasade drvece na svojoj parceli

Ona se podsetila i na jednu diskusiju sa prethodine sednice, kada su usvojili Generalni urbanistički plan Novog Sada i time predvideli sve naredne gradnje u Novom Sadu.

– Svaka naredna građevinska parcela mora imati obezbeđeno 40 odsto zelene površine, a od čega za tih 40 odsto, preko 60 mora biti visoko zelenilo. To znači da svaki investitor morati da zasadi drveće na parceli na kojoj se gradi kuća ili zgrada – kazala je.

Radenović naglašava da će takav zahtev sigurno dovesti do poskupljenja kvadrata stanova.

– Grad Novi Sad smatra da je kvalitet i konfor građana izuzetno važna – rekla je Radenović.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti