Foto: Dnevnik /Filip Bakić

JKP „Čistoća” kupuje 4.200 plastičnih kanti, koje će, kako je procenjeno, koštati deset miliona dinara bez poreza, a ponude na tender podnose se do 20. marta.

Reč je o standardnim zelenim kantama s dva točka, zapremine 120 litara, koje za odlaganje otpada uglavnom koriste stanari porodičnih kuća. Te posude za smeće javno komunalno preduzeće inače deli nekoliko puta u toku godine, novim korisnicima ili onima kojima su stare oštećene i ukradene. Javno komunalno preduzeće plastične kante uglavnom kupuje od firme „MNG plastik – Gogić” iz Inđije, pa je očekivano da će s tom firmom i ovog puta biti zaključen ugovor.

Nakon što „Čistoća” objavi da su stigle nove količine posuda za otpad, ispred centrale tog preduzeća na Sentandrejskom putu stvaraju se gužve i veliki redovi.

Osim plastičnih kanti, „Čistoća” nabavlja i šest polovnih kamiona za odnošenje smeća, kao i auto-čistilicu, s tim da je ukupna vrednost te dve javne nabavke 75 miliona dinara bez PDV-a.

Za kupovinu šest kamiona, s nadgradnjama zapremine od deset do 24 kubna metra, namenjeno je 50 miliona dinara, a ponude se podnose do 20. marta. U tehničkoj specifikaciji je navedeno da tri vozila ne smeju biti proizvedena pre 2012. godine, a ostatak 2007. Pogonsko gorivo bi trebalo da bude dizel, s tim da bi bar jedan od šest auto-smećara trebalo da ima hibridni pogon (dizel + elektrik). Maksimalna pređena kilometraža vozila za odnošenje smeća je 250.000 za kamione ne starije od 2012. godine, odnosno 450.000 kilometara za one proizvedene posle 2007.

Procenjena vrednost autočistilice je 25 miliona dinara, a rok za podnošenje ponuda je 13. mart. Za razliku od kamiona za odnošenje smeća, to vozilo za čišćenje ulica mora biti nekorišćeno, proizvedeno 2023. godine, a interesantan je podatak da je novac za kupovinu autočistilice obezbeđen iz gradske kase, kao jedna od kapitalnih subvencija JKP „Čistoća”.

dnevnik.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments