Republički seizmološki zavod registrovao je danas novi zemljotres u Srbiji.

U pitanju je ponovo Kragujevac, gde su u poslednja tri dana registrovana tri zemljotresa. Potres je bio jačine od 2,2 stepena Rihterove skale.

Podsećamo, u subotu je registrovan potres u Mladenovcu, a u utorak uveče u okolini Kragujevca. Zatim, samo nekoliko sati kasnije, u srdu ujutru zabeležen je potres ponovo u Kragujevcu. Međutim, tlo se nije smirilo, te je u sredu oko devet sati ujutru notiran je potres u Topoli. Povređenih nije bilo, odnosno nije prijavljena nikakva materijalna šteta.

Seizmolozi su ranije naveli da će potresa još biti.

Dr Ana Mladenović sa Rudarsko-geološkog fakulteta objasnila je za TV Prva zašto dolazi do potresa u našoj zemlji i koje područje je najugroženije.

-Najveći broj zemljotresa se dešava zbog pojave kada se Jadranska ploče se sudara sa Dinaridima i to izaziva veliku količinu tektonske energije. Zbog toga su Zemljotresi u Albaniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj najjači. Ta energija se pomera ka unutrašnjosti kontintenta, te smo imali zemljotrese u Petrinji, Banjaluci- objasnila je dr Mladenović.

Ona je dodala da je najkritičnija tačka je Kopaonik jer je pre 40 godina tamo najjači zemljotres bio zabeležen – 5,9 stepeni, kao i Šumadija.

-Područje Šumadije je takođe seizmološki aktivno. Očekujemo smirivanje tla, odnosno slabiji zemljotresi. Videćemo šta će dalje biti- dodala je ona.

nsuzivo.rs/b92.net

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments