Foto: slobodnaevropa.org
Srpska potrošačka korpa u poslednjih mesec dana beleži evidentan porast. Posle informacija da je hleb u Novom Sadu, pa i celoj Srbiji poskupeo i do 10 dinara, trend se nastavio porastom cena mleka i mlečnih prozvoda. Litar mleka u maloprodaji biće od 5-10 dinara skuplji.

Iz mlekare “Maglić” za NS Uživo naglašavaju da ni ovo poskupljenje nije dovoljno kako bi se podmire potrebe svih.

-Mi smo digli cene mleka pre nepunih mesec dana, 9. oktobra. Cene su povećane od 5% u veleprodaji do 10% u maloprodaji. Nama je trebalo poskupljenje i do 20% da bi sve namirili, ali nismo išli toliko drastično. Imamo informacije da su neke mlekare otišle i do tog poskupljenja od 20%, npr. Mošorinska mlekara – kažu iz mlekare “Maglić”.

Dodaju da su glavni razlozi za poskupljenje mleka druga poskupljenja koja prate njegovu kako proizvodnju, tako i distribuciju. Naime, evidentno je poskupljenje ambalažnog proizvoda i do 50%, zatim so koja je neminovna pri pripremi… Tu su i poskupljenje goriva, radne snage i nemogućnost nabavke sirovine usled otežane situacije sa koronom.

Punomasno mleko 3,2% mlečne masti od sada će koštati u ovoj mlekari 70 dinara, dok je pre poskupljenja iznosilo 65 dinara za litar. Iz mlekare dodaju da su najjeftiniiji na tržištu, te se kod drugih mlekara u Srbiji očekuje još viša cena.

Da podsetimo, kako je ranije izjavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović Vlada Srbije je još početkom 2021. počela postupak povećanja premije za mleko, što se odnositi na treći i četvrti kvartal 2021. godine i na dalje. Premija je povećana sa sedam na deset dinara, što je poskupljenje od skoro 40%

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Бранислав
03/11/2021 09:10

таман ових 30 евра да надомести поскупљење…