„Futoška Kupusijada” predstavlja jedinstvenu manifestaciju u Srbiji,  po tematici kojoj je posvećena, mestu svoga redovnog održavanja i bogatstvu mogućnosti koju pruža autohtona sorta kupusa kakva se uzgaja i prerađuje isključivo u Futogu.

Takmičenje u kuvanju jela od kupusa, stručni skup proizvođača i kulturno-umetnički nastupi, deo su programa jubilarne Futoške kupusijade.

Ove godine program traje dva dana, danas 1. i subotu 2. novembra, i po običaju prvi dan, osvećen je najmlađima i počinje u 12 sati, u OŠ “Miroslav Antić”. Pored raznovrsnog programa, biće održana i promocija “Bajke o čarobnom futoškom kupusu”.

U subotu, 2. novembra, defile učesnika, od ugla Železničke i ulice Cara Lazara do KC “Mladost” kao i program na bini ispred KC “Mladost” zakazan je za 11 sati. Posetioci će moći, uz pesmu i igru, da uživaju u specijalitetima od kupusa, obiđu štandove proizvođača tradicionalnih proizvoda i kupe futoški kupus po povoljnim cenama.

Za razliku od svih drugih kupusijada na kojima se prikazuju razne vrste hibridnih sorti kupusa, Futoška kupusijada je manifestacija posvećena isključivo autohtonoj sorti futoškog kupusa i njenoj ulozi u ekonomskom i kulturnom razvoju Futoga sa akcentom na potrebu proizvodnje zdrave hrane u zdravoj životnoj sredini.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Novi Sad, a organizatori manifestacije su Mesna zajednica „Futog“, Kulturni centar „Mladost“, Udruženje „Futoški kupus“, Poljoprivredna škola sa Domom učenika Futog, osnovne škole „Miroslav Antić“ i „Desanka Maksimović“.

Takmičenje u kuvanju slatkog kupusa i kiselog kupusa i izbor najteže glavice futoškog kupusa i ove godine privukao je veliki broj takmičara. Svako može da učestvuje u ovom takmičenju, a potrebno je da se prijavi Mesnoj zajednici Futog na broj 021/895-077.

Proglašenje najboljih kuvara predviđeno je za 14 sati.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments