JUTROS DO 9 VIŠE OD 409.000 PRIJAVLJENE DECE ZA 10.000! Evo kako da proverite da li ćete dobiti novac: Ovo su odgovori na dileme

Foto: elements.envato.com

Za jednokratnu pomoć od 10.000 dinara na koju pravo ostvaruju deca do 16 godina od početka prijave do jutros u devet sati prijavilo se 409.290 dece, saznaje Kurir.

Pravo na jednokratnu pomoć države od 10.000 dinara za decu do 16 godina ima 1.190.000 dece, i za tu meru država je izdvojila oko 100 miliona evra. Kako smo već pisali, prijava je omogućena na sajtu Uprave za trezor i sastoji se od nekoliko koraka.

Ipak, roditelji i dalje imaju nedoumice oko same prijave, ali i isplate pomoć.

Prijava se odvija elektronski na portalu Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs.

1. Kako da proverim da li sam uspešno podneo/la prijavu za novčanu pomoć za decu?

Što se tiče provere statusa prijave, to isto možete proveriti na sajtu uprave za trezor. Sve što treba da uradite jeste da unesete broj lične karte i matični broj da biste proverili da li ste se uspešno prijavili.

Ukoliko uočite neki problem, ili vam novac ne bude uplaćen, na sajtu Uprave za trezor klikom na sivo polje i unosom podataka možete isti i prijaviti.

2. Da li je potrebno uneti matične brojeve dece prilikom prijave?

Kako bi prijava bila što jednostavnija, majke ne moraju da unose matične brojeve dece, da ne bi slučajno došlo do greške prilikom unosa podataka. Sistem, na osnovu matičnog broja majke, automatski vuče matične brojeve dece, iz nadležnih registara, objasnili su nedavno iz ministarstva finansija. Dakle, dovoljan je samo matični broj majke.

3. Da li hranitelji dece imaju pravo na novčanu pomoć?

Pomoć dobijaju majke, ali u izuzetnim slučajevima, kada majka ne ispunjava uslove, pravo na novčanu pomoć ima drugi staratelj, odnosno otac ili hranitelj.

4. Ko ima pravo za novčanu pomoć za decu?

Pravo na novčanu pomoć za decu ima svako dete koje je državljanin Srbije i staro do 17 godina (ne i ona od 17). Tačnije, pravo na pomoć ostvaruju sva deca koja do 20. novembra 2023. navrše 16 godina.

5. Koliko vremena je potrebno za isplatu novčane pomoći za decu nakon podnošenja prijave?

Prijava za novčanu pomoć za decu počela je 20. avgusta i trajaće sve do 20. septembra. Isplata počinje pet dana kasnije, odnosno 25. septembra 2023.

6. Da li se novčana pomoć automatski isplaćuje primaocima socijalne pomoći?

Od prijavljivanja su izuzeti hranitelji deteta za koje se isplaćuje novčana pomoć i primaoci novčane socijalne pomoći, što znači da će njima novčana pomoć države biti uplaćena automatski, bez podnošenja prijave.

7. Koja dokumenta su potrebna prilikom prijave za novčanu pomoć?

Prijava se vrši preko portala Uprave za trezor, postupak prijave je vrlo jednostavan, a ovo su podaci koje je potrebno uneti:

  • JMBG majke,
  • broj lične karte majke,
  • naziv banke u kojoj posedujete račun ili želite da vam pomoć bude isplaćena.

8. Da li je moguće prijaviti se za novčanu pomoć za decu nakon isteka roka za prijavu?

Nakon isteka roka za prijavu za novu državnu pomoć neće biti moguće naknadno se prijaviti. Rok za prijavu ističe 20. septembra.

9. Koja je procedura za prijavu za novčanu pomoć za decu strane državljane?

Jedan od osnovnih uslova za prijavu deteta za državnu pomoć od 10.000 dinara jeste da je dete državljanin Srbije, što znači da pravo na ovu novčanu pomoć ne mogu da ostvare deca strani državljani.

10. Da li je moguće dobiti novčanu pomoć za decu bez otvaranja računa u banci?

Za one koji nemaju račun ni u jednoj banci, nakon što na portalu odaberu banku biće im otvoren namenski račun na koji će država uplatiti novac. Po unošenju svih potrebnih podataka dobija se i obaveštenje o uspešnoj prijavi.

Kurir.rs/ Blic

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti