Kafanski život Novog Sada u Muzeju Vojvodine

       

U sredu, 7. avgusta u 20 sati u Muzeju Vojvodine, biće održano predavanje Kafanski život Novog Sada, a predavač je Zoran Knežev.

„Kafana, reč koja se na ovim prostorima oduvek izgovarala sa velikim slovom. Vlasti su se menjale, kao gazde i nazivi, ali su kafane uvek bile pune varošana, salašara, nakupaca, dođoša i svakojakog naroda, jer običnom svetu nije bitna ni vlast, ni gazda, ni naziv, on hoće među ljude, u kafanu. Bilo ih je malih i velikih, na dobrom i lošem glasu, sa dobrim i lošim vinom, bilo ih je raznih i sve su ušle u istoriju koja se prenosi sa kolena na koleno i ostaje neizbrisivo urezana u svaki gen onoga ko bar jednom kroči u njeno veličanstvo…u Kafanu.

Kafane su oduvek imale bitnu društvenu ulogu i bile su mesta okupljanja svih stalež. Krčme su predstavljale mesta sastajanja prijatelja, poznanika i slučajnih prolaznika, stalnih i povremenih „mušterija”, istomišljenika i neistomišljenika. U njima su vođeni važni razgovori, sklapani dogovori, ugovarani poslovi. Takođe, bila su to mesta gde su navraćali boemi, pa se bekrijalo i veselilo, često, uz opijajuću kapljicu i svađalo, pa i fizički obračunavalo i ubijalo. Kafana je kod nas oduvek bila institucija.

Sudbine starih kafana u Novom Sadu su slične sudbinama kafana širom Evrope, jer one su zasigurno odigrale ulogu „malih gradskih parlamenata” gde se sve i svašta moglo čuti u onim vremenima. Kada su novine i pisana svedočenja bila prava retkost, kafane su bili pravi i sigurni izvori informacija, kako stanovništvu, tako i policiji. Kafane su prva medijska sredstva kroz istoriju ili prvi javni servisi informisanja, ali danas slobodno možemo reći i preteča društvenenih mreža.”

Iz predgovora knjige, autora Zorana Kneževa, “Kafanologija i prostitucija”

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments