foto: Aleksandar Milutinović

Propisi kućnog reda razlikuju se po gradovima u Srbiji, jer ga lokalne samouprave propisuju.

Tako, primera radi, u Novom Sadu majstori radnim danima mogu da, držeći se kućnog reda, posao počnu već u 5 sati, u Beogradu od 6, dok u Subotici i Nišu moraju da sačekaju 7 sati.

Period dnevnog odmora u Novom Sadu, kada je zabranjeno dizati bilo kakvu buku (vikanjem, trčanjem, skaknjem, igranjem loptom…), određen je od 16 do 18 časova radnim danima i vikendom, noćni odmor je radnim danima od 23 do 5 časova ujutro, dok je vikendom od 23 do 7 sati.

I pri obavljanju spoljašnjih aktivnosti, kao što je košenje trave, mora se poštovati vreme odmora. Kućne žurke i slavlja i dalje mogu da traju i u vreme odmora, ukoliko se na vidnom mestu u zgradi postavi obaveštenje, ali ni tada ne mogu trajati duže od sat po ponoći.

Prva adresa na koju se mogu obratiti Novosađani, ako neko od komšija krši gradsku Odluku o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim jedinicama, jeste upravnik zgrade, a potom sledi inspekcijski nadzor ukoliko on ne može da reši probleme stanara.

Ako se kršenje kućnog reda nastavi, stanari zovu Građevinsku ili Komunalnu inspekciju. Tim inspektorima upravnik zgrade je dužan da pruži sva potrebna obaveštenja o ponašanju stanara i slučajevima kršenja kućnog reda.

Od kazni, novčana kazna za pravljenje buke u vreme odmora iznosi 10.000 dinara za prekršioca. U tom iznosu su i kazne za neodgovarajuće izvođenje radova za potrebe stanara, nezaključavanje ulaza, neprijavljivanje stanara, za škrabanje po zidovima i slično. Ukoliko je stanar pravno lice, iznos tih kazni penje se na 50.000 dinara, odgovorno lice u tom pravnom licu plaća 10.000, a preduzetnik 30.000.

Izvor: Blic

7 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Jelena
14/08/2018 11:08

A šta ako su ti isti koji krše kućni red narkomani i alkoholičari koji svesno konzumiraju takvu hemiju? Upravnik zgrade niti iko od komšija NE MOŽE! da im se suprostavi jer niko ne želi da ih isti zapamte.
A dok to dispečerka u komunalnoj shvati već je svanulo i nenaspavani ljudi kreću na posao.

Stefan
14/08/2018 17:53
Reply to  Jelena

Niciji problem, a ponajmanje tvoj i inspekcijski nije da li je neko alkoholicar ili korisnik opojnih sredstava. Svako ima pravo da zivi svoj zivot na nacin na koji on misli da je za njega dobar, time ne ugrozavajuci nikoga i radeci to sve u svoja 4 zida.

Komsija
14/08/2018 18:51
Reply to  Jelena

d…. ga komsinice ja se mogu drogiratini piti u svom stanu koliko hocu a tvoje ime sam zapisao

Gang
15/08/2018 00:31
Reply to  Jelena

Ako ne možeš da ga pobediš pridruži mu se!

Jelena
15/08/2018 15:22
Reply to  Jelena

@SVIMA Sve bi bilo u redu da je to u njihova 4 zida i da je nivo buke koji proizvode u razumljivim granicama. Ali kada celu noc lupa na vrata jer je zaboravio kljuc ili sta vec i time remeti kucni red (kao sto vidimo iz teksta), a ceo dan prosi ispred raznih marketa za 2l piva, e onda je to PROBLEM. I to: i moj, i Vas, i inspekcijski i celokupnog drustva. O povracanju po hodnicima, jedenju kreca i kamenja, i o izmetu koji ostavljaju necu ni da otvaram temu. P.S. ZLOUBOTREBA PA supstanci i alkohola je za svaku… Učitaj još »

Jovana
14/08/2018 23:00

Komunalna dodje, napise kaznu i ode a zurka se nastavlja! Ako se komunalna ponovo zove, kazu “bile su kolege i napisale su kaznu, to je sve sto je u nasoj moci, zovite policiju”. A kad zovemo policiju, kazu “zovite komunalnu, mi nemamo nadleznost da reagujemo”. Pa mene zanima ko koga u ovom gradu Z*****, ocigledno nas, normalne stanare. Treba biti stoka… stoka uvek dobro prolazi…

Novosadjanka
15/08/2018 11:38

A sta ako su komsije – klubovi, pa se cuje muzika na kilometar, u svim zgradama i ne mozes spavati a ne mozes ni zatvoriti prozor od vrucine, pustaju muziku do 2 3 sata noci, jer im se moze i niko im ne ogranicava to pravo.