Tog 15. septembra 1954. godine počelo je suđenje ozloglašenoj grupi “Crna legija” s Telepa, koja je tih godina sejala strah širom grada, a naročito u svom kraju. Suđenje nije dugo trajalo, a presuda je izrečena samo 6 dana nakon početka postupka. 

Osuđeni su: Rada Slavnić, Andrija Soviš Mandro, Mihalj Endreši Centi, Đerđ Molnar, Mihalj Koso, Jakob Paličko, Šandor Astaloš, Pavle Balog, Ivan Devald, Peter Jung, Bela Kiš, Janoš Serza i drugi.

Ko su bili pripadnici Crne Legije?

Ovo je prva grupa novosadskih huligana formirana posle II svetskog rata, a svoje sedište imala je na Telepu a teritorija im je počinjala od kafane “Maroš”, a završavala se negde duboko u Telepu.

Oni su onemogućavali momcima iz drugih krajeva varoši da dolaze na igranke u “Eđšeg”, “Partizan II” i “Ruzmarinski”. Osim toga omogućavali su pratnju devojkama koje žive u njihovom kraju. Rada Slavnić bio je jedini Srbin u ovoj grupi, svi ostali bili su mađarske nacionalnosti. Zato se za njih smataralo da su “Pronjilaševci” (Mađaski fašisti), ali nikada nije bilo dokaza ni za ni protiv te teorije.

Zašto im se sudilo?

Grupi se sudilo za incident koji se odigrao kod “Eđšega” gde je poznato da su pripadnici “Crne Legije” dočekivali momke sa bokserima, kamama, korbačima i lancima sa kuglom.

Tog dana razuzdani Slavnić udario je milicajca tako jako da ga je oborio na zemlju, policajac je tada ispalio dva hica i ranio ga. Obojica su nakon incidenta prebačeni u bolnicu.

Suđenje je počelo izglaganjem Centija i Mandre, a sledeći dan saslušani su i svi ostali optuženi, a među njima i Rada Slavnić. Trećeg dana saslušani su svi svedoci, dok su se četvrtog dana crnolegijaši grčevito branili. Prvooptuženi Rada je samo prozborio “Teško mi je”. 

Slavnić je osuđen na 6 godina strogog zatvora, Erdeši i Soviš na 5, Koso Mihalj na 3, nekoliko optuženih na godinu dana, Kiš Bela osuđen je uslovno.

Kako je delovala Crna Legija?

Za pripadnike ove grupe, pre suđenja se pričalo da su posle rezolucije Informbiroa pravili spisak nepodobnih građana i spremali se za sovjetsku okupaciju. Tada je i uhvaćena prva postava.

Uhvaćeni su na dolmi 1949. godine, kada su pokušali da miniraju nasip, navodno su to trebali da urade na mestu između Futoga i Begeča. Nijedan od tadašnjih malobrojnih medija nije izveštavao o ovome, ali su priče kolale gradom i pretvorile se u neku vrstu legende.

Takozvani podmladak aktivirao se već 1950. godine, a to je upravo ekipa koja je pohapšena i osuđena na čelu sa Radom Slavnićem. Njih je takođe nasledio novi podmladak, a aktivnosti su im bile manje agresivne. Bili su poznati po biciklima sa ravnim kormanima. Jedini ozbiljniji incident je masovna tuča u starom hotelu Park “Jodna Banja” kada su se tukli sa pripadnicima “Žutih leptira”, a crnolegijaši tada su izvukli deblji kraj. Oni su prvi napustili “ferku” i i počeli da beže naoružani bokserisma, palicama i lancima sakrivenim ispod odeće.

Ponovni pokušaj probijanja dolme

Četvrta postava Crne Legije je 1965. godine, ponovo pokušala da probije dolmu, ovaj put kod “Guskovog salaša”, a cilj im je bio da spase Peštu. 

Legenda kaže da ih je u probijanju dolme sprečila ni manje ni više nego državna bezbednost. Maja iste godine, grupa je razbijena i svi su pohapšeni, a većina njih je završila u zatvoru. Nešto slobodniji mediji o ovom događaju su izvestili tek 2 godine kasnije. Liberalizacijom dobijanja pasoša SFRJ, mnogi od bivših mangupa prebegli su “preko grane”, a na scenu su nastupili neki novi klinci, prvo Podbarci, a potom i Limanci.

Autor: nsuzivo.rs
Izvor: Vladimir Vrgović, Novi Sad 1949-1969

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments