Medijsko tržište u Novom Sadu u poslednje vreme počelo je da liči na zelenašku organizaciju. Pojedini lokalni mediji gotovo svakodnevno ucenjuju političke funkcionere, javna, ali i privatna preduzeća. Ucenjivačkim poslom najčešće se bave mediji naklonjeni i bliski opoziciji.

Reketaški projekat funkcioniše na tri načina. Prvo novinari specijalci, ili urednici pišu serije negativnih tekstova o određenom funkcioneru, instituciji, preduzeću ili privatnoj kompaniji, a onda marketniško odeljenje šalje ponude za saradnju. Žrtva ovog svojevrsnog reketa postali su mnogi poznati novosadski biznismeni, ali i pojedini funkcioneri, koji su smatrali da je bolje da plate nego da ceo grad i cela javnost čitaju negativne tekstove o njima.

Drugi način reketiranja je još očigledniji. Redakcija šalje imejl “žrtvi” obaveštavajući ga da poseduje saznanja o nekoj kompromitujućoj temi, i svoju nameru o objavljivanju teksta, ili priloga. Treći je najprepredeniji, ali se najređe sprovodi jer je u njega uključen najveći broju ljudi. Funkcionera, ili biznismena, kontaktira spoljni saradnik ili poznanik redakcije obaveštavajući ga da postoji pripremljen tekst, ili gotov negativan prilog i nudi mugućnost da mu sredi da tekst na izađe, s tim da “mora da plati da ga više ne diraju”.

– Niko od njih ne traži keš. Sve se realizuje preko maketinga. Potpiše se ugovor, i sve izgleda legalno. Međutim, to če čist reket. Mene su danima razvlačili u jednom lokalnom opozicionom mediju, da bi mi onda stigla ponuda za oglašavanje – kaže jedan poznati novosadski biznismen.

D. Kovač

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Stara kuka
07/06/2021 21:24

E taj Djilas… Cccc

Zovite me Đole
09/06/2021 20:35

Vama neko veruje u ovo što ste napisali?

Need for speed
10/06/2021 18:42

Dobar. Baš dobar. Davno nisam čuo bolji…

Zvoncica
10/06/2021 23:15

Hahahahaha, ja ovaj sajt sada prvi put vidim, pa za vas su sendvičari visoka klasa.