Kaleidoskop kulture 2019: Prva nedelja u znaku književnosti, plesa, performansa

       

Književnost, ples, hip-hop subkultura, interaktivni performans, “Šetnje kroz nasleđe” – tako u kratkim crtama izgleda program prve nedelje “Kaleidoskopa kulture”, koji je počeo u subotu, 24. avgusta, u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave događajem “Novosadska kapija”. 

Više od 140 događaja na programu “Kaleidoskopa” do 1. septembra ponudiće brojne opcije za Novosađane i ostaviti prostora da odaberu i oblikuju “kaleidoskop” po svojoj meri.

Nakon što su brojni Novosađani u Podgrađu prisustvovali programima koji su skrenuli pažnju na značaj Podgrađa, njegovu infrastrukturu, istorijske događaje, ličnosti i priče koje znamenita zdanja kriju, na red dolaze i druge umetnosti koje se prepliću u okviru “Kaleidoskopa”.

Ljubitelji književnosti ove nedelje imaće priliku da zadovolje “apetit” za pisanom rečju na 14. Međunarodnom novosadskom književnom festivalu koji počinje danas, 26. avgusta u 21 sat na Trgu mladenaca i trajaće do 28. avgusta.

Novi Sad će ugostiti pisce Eduarda Mogu iz Španije, Ferenca Andraša Kovača i Katalin Ladik iz Mađarske, Arena Vornera iz Engleske, Tobijasa Burgharta iz Nemačke, Žana Lika Depaka iz Francuske, kao i domaćeg pisca Dejana Aleksića. I ove godine biće dodeljena tradicionalna “Brankova nagrada” mladim književnicima do 29 godina, kao i međunarodna književna nagrada “Novi Sad”. Deo festivala, koji predstavlja jedan vid interkulturne saradnje između domaćih i stranih pisaca, biće i simpozijum 2Intelektualac, književnost i kapitalizam”, debate na određene teme i čitanje poezije u večernjim satima na Trgu mladenaca. Osim Trga, lokacije za ovogodišnji festival su i Gradska biblioteka, balkoni u Zmaj Jovinoj ulici, bašte novosadskih kafea i restorana. Festival, koji je ove godine u okviru “Kaleidoskopa kulture” organizuje Društvo književnika Vojvodine u saradnji sa “Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture”.

Tri migranta u čamcu – četiri izvođenja u Svilari

Prvu nedelju Kaleidoskopa kulture ispuniće i nesvakidašnji performans, koji uključuje i publiku “Tri migranta u čamcu” zakazan za 29. avgust u 18 sati na platou kulturne stanice Svilara. Performans je zamišljen kao izmišljeno putovanje tri migranta i krijumčara na gumenom čamcu koji plove rekom Evros, a dijalozi su bazirani na popularnom romanu “Tri čoveka na brodu”. Publika će imati aktivno učešće u performansu jer će jedan deo posetilaca opremljenih uređajima za noćnu vidljivost neprimetno šetati kroz prostor i posmatrati predstavu, preuzimajući ulogu carinika, dok scena postaje velika panoramska video-projekcija rečne obale. Ostatak publike će, dok čeka da uđe i postane deo performansa, putem nekoliko ekrana, pratiti prenos vesti o migracijama, hapšenjima, političke govore…

Performans je delo umetnika Petka Dourmana, u organizaciji Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda i “Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture”, a izvodiće se i 30. i 31. avgusta, kao i 1. septembra od 18 sati na istom mestu.

U okviru Kaleidoskopa i savremeni ples i hip-hop subkultura

U okviru ovogodišnjeg festivala savremenog plesa i performansa “Pokretnica”, koji je takođe deo Kaleidoskopa kulture Novosađani će imati prilike da učestvuju u radionicama poput “Tamo vani i ovdje unutra” 30. avgusta u 19 sati u kulturnoj stanici Svilara, kao i da prisustvuju predavanjima i prezentacijama. Ovogodišnji festival posvećen je temi održivosti zajedničkog rada na lokalnoj sceni, kao i povezivanju domaćih umetnika sa inostranim. Ove godine Festival okuplja muzikologe Milana Milojkovića i Adrianu Sabo, pesnikinje Jelenu Anđelovsku i Vitomirku Trebovac, koreografkinje Vesnu Pašćanović, Oliveru Crnjanski i Nataliju Vladisavljević, kao i goste iz regiona, koreografkinje Sonju Pregrad i Anu Keitmeyer. Festival realizuje udruženje za savremeni ples i kulturu “Praktikabl” i trajaće do 31. avgusta na nekoliko lokacija u gradu.

“Block party” – događaj koji će obeležiti naredna tri vikenda promovisaće hip hop kulturu kao načina življenja, za šta će biti zaduženi hip-hop plesači, crtači grafita i di-džejevi. Prvi “Block party” biće organizovan 30. avgusta u dvorištu između ulica Beogradski kej i Marka Miljanova na Podbari sa početkom u 18.30. Posetioci će imati prilike da se upoznaju sa street art umetnikom iz Slovačke, Jurajom Djurišom, đuskaju uz muziku di-džejeva Zupany i MC Banzae, a promovisanju hip hop kulture doprineće i lokalni crtači grafita.

Sledeći “Block party” biće već 31. avgusta, takođe u 18 i 30 časova, u dvorištu između ulica Dragiše Brašovana i Ravaničke na Limanu 2 u takozvanom “Bronksu”, zatim 7. i 14. septembra. “Block party” zajedno organizuju Plesno udruženje “Groove” i “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

Poslednje virutelno putovanje kroz urbane bašte

Kako su izgledale nekadašnje urbane bašte i šta čini današnje, Novosađani će imati prilike da vide 1. septembra u 18 časova u kulturnoj stanici Eđšeg u okviru treće i poslednje “Retrospektive urbanog baštovanstva Novog Sada”, koja je deo projekta “Šetnje kroz nasleđe”. Urbane bašte biće predstavljene kroz multimedijalnu izložbu, koju čine plakati, video i animirani materijal. Naročito zanimljiv način da se publika animira jeste mogućnost korišćenja VR opreme koja će omogućiti malo virtuelno putovanje kroz urbane bašte. Događaj zajedno realizuju Kreativna industrija Viridis i “Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture”.

Kaleidoskop kulture je programski luk iza kog stoji “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” koji po drugi put, na više od 80 lokacija, od 24. avgusta do 30. septembra, kroz kulturu zajedništva pretvara Novi Sad u “grad scenu”.

Drugačiji po tome što povezuje prostore i programe, kao i same aktere: od ustanova kulture, vaninstitucionalne scene, umetnika do samih građana, “Kaleidoskop” kroz više umetnosti predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada. Sa više od 400 programa svako će biti u prilici da oblikuje svoj kaleidoskop kulture.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments